V Splošni bolnišnici Celje so bogatejši za nov anginograf in koronarograf, ki ju je bolnišnici priskrbelo ministrstvo za zdravje. Vrednost omenjene investicije znaša tri milijone evrov. Hkrati s tema omenjenima napravama je v teh dneh Humanitarno društvo Enostavno pomagam uradno predalo porodnišnici celjske bolnišnice s pomočjo donacij kupljen ultrazvočni aparat za obravnavo nosečnic.

Angiograf je kupilo ministrstvo, ki je zanj plačalo milijon evrov. 490.000 evrov je stala projektna dokumentacija in gradbena dela za postavitev angiografa. Prav tako je sam koronarograf stal milijon evrov,  v tem primeru so gradbena dela in pridobitev projektne dokumentacije znašali 420.000 evrov, so za STA sporočili iz celjske bolnišnice.

V Splošni bolnišnici Celje so še povedali, da nov angiograf in prenova prostorov pomenita velik korak naprej za bolnike celjske bolnišnice. S to naložbo imajo sedaj pogoje, ki jim omogočajo opravljanje zahtevnih minimalno invazivnih posegov s katerimi ohranijo funkcijo določenega organa. Tako lahko pogosto rešijo življenja in so v današnjem času nepogrešljiv segment zdravljenja v sodelovanju s kliničnimi oddelki. V njihovem primeru gre za najnovejšo generacijo tovrstnih aparatov, ki jim bo omogočil izvedbo številne tehnološko dovršene posege in je nameščen tudi v obnovljenih prostorih intervencijske radiologije celjske bolnišnice.

Danes v bolnišnici opravljajo minimalne invazivne posege ped dni v tednu in tako poskrbijo za potrebe bolnikov na več bolnišničnih oddelkih in nenazadnje tudi bolnikov iz bližnjih bolnišnic. V zadnjem letu so poskrbeli za prenovo in nadgradnjo tehnologije, skupaj z razvojem intervencijske kardiologije. Tako se v bolnišnici ni povečal samo obseg dela ampak tudi nabor intervencij. Zaradi vsega tega so v okviru znotrajšnjih posegov na perifernih arterijah pričeli izvajati najzahtevnejše posege med katere spada tudi zdravljenje akutnih krvavitev. Sedaj poleg žilnih izvajajo tudi nežilne posege na sečilih in žolčnih izvodih.

Novi koronarograf se prav tako uvršča med tehnološko najnovejše tovrstne aparate, kar za celjsko bolnišnico pomeni pogoje, ki ji bo omogočalo opravljanje posegov z bistveno manj rentgenskega sevanja za bolnike in osebje. S tem bodo pridobili na povečanju zmogljivosti saj bodo delo opravljali z dvema koronarografskima aparatoma, kar po pomenilo tudi širjenje dejavnosti ter nenazadnje ob podpori ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije izbris čakalnih vrst.

V celjski bolnišnici so namreč v 12 letih v laboratoriju za invazivno srčno diagnostiko opravili več kot 15.000 preiskav in s tem rešili 150 življenj ter izboljšali kakovost življenja več kot 5000 bolnikom, so še za STA sporočili iz bolnišnice.

Poleg omenjenih aparatov je v preteklem tednu celjska bolnišnica uradno prejela v dar ultrazvočni aparat, ki jim ga je predalo Humanitarno društvo Enostavno pomagam. Naprava vredna 24.000 evrov je namenjena obravnavi nosečnic v sprejemni ambulanti porodne sobe, kjer dnevno obravnavajo med 20 in 30 nosečnic. Naprava bo namenjena obravnavi nosečnic tudi v nadaljnjih postopkih v porodnem bloku.

Humanitarno društvo Enostavno pomagam je v lanskem letu ustanovilo sklad namenjen zbiranju denarja za nakup specialnih sredstev za porodnišnico celjske bolnišnice. S pomočjo različnih donatorjev so uspeli zbrati 28.250 evrov. Ker je bilo zbranih sredstev več kot je stala naprava so za preostalo razliko denarja poskrbeli še za nakup 930 kosov oblačil za novorojenčke, odejic in tetra pleničk.

M.I.