V Cinkarni Celje so v izjavi za javnost zapisali, da se uvrščajo med 1,5 odstotka najuspešnejših slovenskih podjetij, ker so v minulih dneh prejeli prestižni certifikat Platinasta bonitetna odličnost AAA. Ocena po njihovem dokazuje, da gre za najzanesljivejše in verodostojno podjetje za sodelovanje s kupci, dobavitelji in drugimi partnerji. V tem primeru gre za najvišjo bonitetno oceno skupine Bisnode, ki jim je bila dodeljena na podlagi rezultatov poslovanja v zadnjih treh letih.

Bisnode je poslovna analitična hiša in največja partnerka bonitetne hiše Dun & Bradstreet. Letos so se pri Bisnode odločili, da bodo med vsemi gospodarskimi subjekti izločili 1,5 odstotka podjetij, ki jim bo podeljena platinasta boniteta za odličnost. Gre za certifikat, ki je največje možno priznanje poslovne odličnosti v Evropi, ki ga omenjena hiša podeljuje.

Bonitetno oceno odličnosti lahko prejmejo podjetja, ki s svojim poslovanjem dosegajo najvišje mednarodne standarde poslovne etike. V bonitetni hiši ocenjujejo plačilno in posojilno sposobnost, zadolženost, dobičkonosnost in morebitna tveganja poslovanja s podjetji.

Ob podelitvi priznanja je generalni direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina povedal:   »Uvrstitev na seznam poštenih in zanesljivih podjetij je zame osebno velik uspeh. Verjamem v pošteno, odgovorno in osredotočeno delo s skupaj s sodelavci. To je temelj našega delovanja. Velikokrat postavljamo osnovna načela odgovornega ravnanja pred doseganje kratkoročnih poslovnih uspehov. Na dolgi rok menim, da se ta naložba izplača, čeprav jo je včasih težko zagovarjati.«

Tovrstne certifikate bonitetna hiša podeljuje v 12 evropskih državah, med drugim tudi na Švedskem, Norveškem, Finskem, Danskem in Nemčiji. S takšnim certifikatom podjetjem omogoča boljše in lažje poslovanje saj izkazujejo svojo verodostojnost.

M.I.