Minuli četrtek se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začela glavna obravnava v sojenju nekdanjemu direktorju agencije za pošto in elektronske komunikacije Tomažu Simoniču ter nekdanjemu lastniku Tušmobila Mirku Tušu zaradi domnevno sporne podelitve radijskih frekvenc. Po poročanju Večera je del očitanih dejanj, ki se je nanašal na dva soobtožena zastaral.

Zaradi slabega zdravstvenega stanja Mirka Tuša ni bilo na sodišče. Kot poroča STA je njegov odvetnik Emil Zakonjšek pojasnil, da je po hujši poškodbi še v Braziliji, da pa bo njegovo zdravstveno stanje počasi takšno, da bo lahko pripotoval v Slovenijo, čaka ga še rehabilitacija.

Zaradi tega je sodnica kazenski postopek zoper njega izločila ter bo sodila le Simoniču, kateri vztraja, da pri podeljevanju frekvenc Tušmobilu med letoma 2006 in 2008 ni bilo nič narobe.

V tej zadevi je predobravnavni rok potekal že v decembru leta 2015, obtoženi so zahtevali izločitev dokazov, kateri so po njihovem mnenju v sodnem spisu nezakoniti. Namreč, zdelo se jim je sporno dejstvo kako je policija prišla do analize podatkov kdaj in kako so obtoženi komunicirali med seboj. Njihov predlog je sodnica zavrgla.

Obramba se je na njeno odločitev pritožila ter s pritožbo uspela, zato je lani aprila morala sodnica na nadaljevanju predobravnavnega naroka ponovno odločati o predlogu obrambe o izločitvi dokazov. Dokazi obrambe so bili ponovno zavrnjeni ter v sodnem spisu ostajajo. Lani so nekatera dejanja iz obtožnice zastarala, zato se kazenski pregon nadaljuje le zoper Simoniča in Tuša, bil pa je ustavljen za Miho Vodopivca in Gorazda Lukmana.

Tušu in njegovi že zdaj nekdanji družbi Tušmobil tožilec Boštjan Valenčič očita dajanje podkupnine Simoniču. Obtožnica Semeniča bremeni zlorabe uradnega položaja in jemanja podkupnine, saj naj bi Tušmobilu brezplačno podelil frekvence za mobilno telefonijo oziroma zamenjal ene frekvence za druge v zameno za stanovanje v Piranu. S tem si je po prepričanju tožilstva Tušmobil pridobil za skupaj 7,14 milijona evrov koristi, saj ni plačal za učinkovito rabo omejene naravne dobrine.

 23. maja se bo sojenje nadaljevalo z zaslišanjem prič.

 

M.I.