Evropska destinacija odličnosti 2019 Podčetrtek, skupaj z Bistrico ob Sotli in Kozjem

Foto: Visit Podčetrtek

Novo, prestižno turistično priznanje je prejela destinacija Podčetrtek, poroča Štajerski val, saj je postala Evropska destinacija odličnosti 2019. Turizem dobrega počutja je bila tokratna tema. V finalu je Podčetrtek premagal Dolenjsko.

V Slovenski turistični organizaciji (STO) pravijo, da je evropska destinacija odličnosti (EDEN) največja evropska platforma za promocijo trajnostnega in odgovornega turizma in ob tem dodajajo, da s projektom EDEN Evropska komisija nagrajuje destinacije, ki se usmerjajo v razvoj trajnostnega turizma. Tokrat sta bili v finalu destinaciji Podčetrtek in Dolenjska. Prof. dr. Janez Bogataj je v odločitvi strokovne komisije zapisal: „Podčetrtek je značilen primer tako imenovane turistične industrije na mikro ravni, ki je močno povezana s Termami Olimia. Prijavitelji so strokovni komisiji predstavili tudi Občino Kozje, ki je povezana z biosfernim območjem in prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka. Podčetrtek sicer ponuja nekaj že ˝klasičnih˝ vsebin in lokacij, kot so na primer domačija Amon, jelenja farma, čokoladnica, lekarna in samostan v Olimju, z izpostavitvijo zajtrka na domačiji Amon, ki je lahko šolski primer za zajtrke v dveh hotelih v Podčetrtku. Seveda pa dobro počutje ne pomeni le kulinarične ponudbe, ampak vse vsebine turističnega prizadevanja, ki jih je strokovna komisija vrednotila z vidika letošnje razpisane teme.«

Župani treh občin, Peter Misja iz Podčetrtka, Franjo Debelak iz Bistrice ob Sotli ter Milena Krajnc iz Kozjega so z naslednjimi besedami pospremili priznanje: »Destinacija Podčetrtek je šolski primer povezovanja občin na področju turizma. Skozi visoko razvito turistično ponudbo Občine Podčetrtek in skrito, vendar kakovostno turistično ponudbo občin Bistrica ob Sotli in Kozje smo postali destinacija, ki raznolikim turistom omogoča aktivno in zdravo življenje ter doseganje osebnega zadovoljstva in notranjega miru. Turistična ponudba temelji na naravi in kulturi, vključuje lokalno ustvarjene dobrine in storitve. Je visoke kakovosti, profesionalna, tradicionalna in ima pridih domačnosti, s čimer omogoča kakovostno sobivanje domačega prebivalstva in turistov.«

 STO bo poskrbela za intenzivno promocijo obeh finalistk. 6. septembra v Podčetrtku bo slavnostna podelitev priznanja.

M.I.