Letos za 26 vpisnih mest več za dijake kot v lanskem letu – tako se bo lahko v Celju vpisalo na srednje šole 3166 dijakov

Foto: pixabay.com

Letošnje leto bo po poročanju celje.info v naši regiji osnovnošolsko izobraževanje zaključilo 2.250 učenk in učencev, katerim bo na voljo 3.166 vpisnih mest na Celjskem, kar je za 26 več kot v preteklem šolskem letu.

Tako so že znani podatki o številu razpisanih mest v srednjih šolah za prihajajoče šolsko leto 2019-2020. Tako se bo  v Sloveniji na srednje šole letos predvidoma vpisalo 17.684 učencev, ki bodo letos zaključili šolanje. To morajo storiti najkasneje do 2. aprila 2019. Država sicer razpisuje 23.702 vpisni mesti, kar pomeni šest tisoč več vpisnih mest kot pričakujejo vpisov.

V naši regiji bo bodočim dijakom največ vpisnih mest na voljo na I. gimnaziji v Celju za program Gimnazija in na Srednji zdravstveni šoli Celje za program Zdravstvena nega, ki je štiriletni program izobraževanja. Na omenjenih smereh bo na voljo po 140 prostih mest, kar predstavlja pet oddelkov. Temu sledijo Gimnazija Celje – Center za program Gimnazija, Gimnazija Lava za program Gimnazija in Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje s programom Gastronomija in turizem, kjer bo na voljo po 112 vpisnih mest. Trije oddelki ali 78 prostih mest je na voljo na Srednji šoli za storitvene dejavnosti smer Frizer in na Gimnaziji Celje – Center za smer Predšolska vzgoja. Ostale srednje šole na Celjskem razpisujejo po dva ali en oddelek, kar pomeni od 28 do 56 prostih mest.

Na celje.info so še zapisali, da kljub dejstvu, da bo vpisnih mest več kot je dijakov, se v nekateri programih pričakuje omejitev vpisa. Po izkušnjah sodeč bo največ vpisa na programe, ki jih ponujajo gimnazije, prav tako lahko nekateri naravoslovno-tehnični programi dosežejo zanimanje  do te mere, da bo potrebna omejitev vpisa.

Bodoči dijaki morajo vsekakor biti pozorni na nekatere datume. Tukaj velja omeniti 15. in 16. februar, ko bodo srednje šole pripravile informativne dneve. Nato bodo lahko bodoči dijaki do 2. aprila oddali vlogo za vpis in do 8. aprila bo znano število vpisanih na posamezne programe. Ko bo znano število vpisov na posamezni program bodo lahko bodoči dijaki do 23. aprila prenesli svoje prijave na druge srednje šole. Najkasneje 29. maja bodo učenci s strani šol obveščeni o omejitvah in spremembah obsega vpisanih mest in takrat bodo podatki tudi javno objavljeni.

M.I.