8. februarja, na slovenski kulturni praznik bo Kranj postal središče Slovenije. V sklopu tradicionalne prireditve Prešernov smenj pričakujejo okoli 20.000 obiskovalcev, ki bodo podoživeli čas Franceta Prešerna. Organizatorji bodo letos poskrbeli tudi za boljši prometni režim, je poročal STA.

Na novinarski konferenci v minulem tednu je kranjski podžupan Janez Černe poudaril, da bodo Kranj obiskali tudi visoki gostje, tako predstavniki vlade kot Prešernovi nagrajenci. Tomaž Štefe, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj je poudaril, da Kranj resnično živi s prireditvijo Prešernov smenj, ki to leto praznuje 15-letnico. Pojasnil je, da bodo letos v času prireditve omogočili brezplačni avtobusni prevoz s parkirišč trgovskih središč Qlandia in Tuš.

Obiskovalci bodo na ulicah starega Kranja srečali številne rokodelske mojstre domače in umetnostne obrti, prisluhnili bodo pevskim zborom, lajnarjem in recitacijam Prešernovih pesmi, ogledali si bodo nastope folklornih skupin in se pomešali med meščane v značilnih odpravah iz 19. stoletja ter z nakupom pokrival iz kartona tudi sami postali del tedanje mode.

Obiskovalci se bodo lahko pridružili vodenemu ogledu Kranja in rovom pod njim in se po mestu zapeljali s kočijo, z bogatim kulturnim programom bo poskrbljeno tudi za najmlajše. Številni dogodki se bodo odvili tudi v hramih kulture.

M.I.