Po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) se je na Okrožnem sodišču v Ljubljani v ponedeljek zaključil dokazni postopek v primeru libanonskega znanstvenika Michela Stephana, ki ga obtožnica bremeni napeljevanju k uboju enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca. V naslednjem tednu naj bi zaključne besede izreklo tako tožilstvo kot tudi obramba, prav tako naj bi bila v naslednjem tednu izrečena sodba.

STA je poročala tudi, da je sodni senat pod vodstvom sodnice Sinje Božičnik pred ponedeljkovim zaključkom dokaznega postopka zavrnilo nekatere dokazne predloge obrambe. Obramba naj bi predlagala zamenjavo sodnega tolmača za arabščino, ki bi prihajal iz tujine in bi naredil nov prevod posnetkov, katere je policija posnela med pogovorom med Stephanom in zaščiteno pričo, Iračanom Alijem, ki naj bi ga Stephan nagovarjal k uboju Plavca. Po mnenju obrambe in obtoženega prevod sodnega tolmača, naj ne bi vsebinsko odgovarjal dejanskemu pogovoru, ker je preveden preveč knjižno.

Obramba je sodišču predlagala tudi izročitev naprave s katero je policija posnela pogovor med Alijem in Stephanom in s katero naj bi Ali pogovor tudi snemal. Na podlagi tega posnetka bi po besedah zagovornika Stephana Gorazda Fišerja, tuj strokovnjak preveril ali so bili posnetki zmontirani, kar zatrjuje Stephan. Po besedah zagovornika sedanji strokovnjak tega ne more ne potrditi ne zanikati. Fišer še zahteva, da sodišče od policije pridobi potrdilo, ki izkazuje kako je bil posnetek prenesen iz Alijevega telefona. Ali namreč zatrjuje, da posnetka nima več, ker ga je imel na telefonu, ki bi mu naj bil ukraden, zato je Fišer v nadaljevanju še zahteval, da sodišče pridobi potrdilo, da je bila kraja prijavljena na policiji.

Vsem predlaganim dokaznim predlogom je tožilstvo nasprotovalo in zatrdilo, da sta tako sodni tolmač kot policija korektno opravila svoje delo. Tem navedbam je sledilo tudi sodišče in zavrnilo predlagane dokazne predloge ter zaključilo dokazni postopek. Naslednji narok je razpisan za 13. maj na katerem so predvidene zaključne besede in isti dan še verjetno izrek sodbe.

Za novinarje je tožilka Petra Vugrinec povedala, da se bo v svojih zaključnih besedah osredotočila na to, da je bilo Stephanu kaznivo dejanje dokazano ter na sam predlog kazenske sankcije. Kakšno kazen bo za obtoženega predlagala še tožilka ni razkrila. Sicer tožilstvo Stephanu očita kaznivo dejanje napeljevanje k uboju, za kar je zagrožena kazen od 5 do 15 let zapora. Obtoženi naj bi k uboju napeljeval Alija, ki se je še preden bi izvršil dejanje, obrnil na policijo in postal njen tajni sodelavec. Policija je tajno snemalo njegovo srečanje s Stephanom in slednjega aretirala, ko je ocenila, da ima dovolj dokazov.

M.I.