Dijaki, kateri bodo v šolskem letu 2019/2020 obiskovali 1. letnik srednjega poklicnega izobraževanja, lahko od danes pa do 20. septembra oddajo vlogo za pridobitev štipendije za deficitarne poklice. 1000 štipendij v višini 100 evrov mesečno bo podeljenih v celotnem obdobju izobraževanja, so sporočili iz javnega štipendijskega sklada. Kot poroča STA lahko na novo štipendijo za deficitarne poklice pridobijo le dijaki 1. letnikov, kateri so prvič vpisani v srednje poklicno izobraževanje iz nabora deficitarnih poklicev za šolsko leto 2019/2020 ter bodo na koncu pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene.

Gre za deficitarne poklice kot so kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suho montažne gradnje, tesar, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar in steklar. So pa tudi v naboru dvojezični izobraževalni programi ekonomski tehnik, ki ga izvajajo v italijanskem jeziku, ter mehatronik operater, strojni tehnik in kemijski tehnik, ki jih izvajajo v madžarskem jeziku.

Potrebno je poudariti, da prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka, prav tako ne na višino plačila dohodnine. Istočasno lahko dijak prejema državno ali Zoisovo štipendijo, ni pa štipendija združljiva s kadrovsko štipendijo.

Kadar dijak ponavlja isti letnik oziroma ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik lahko štipendijsko razmerje miruje, a ne več kot leto dni.

V primeru, da bodo na skladu prejeli več vlog kot je na voljo sredstev, bodo vloge razvrščali glede na višjo povprečno oceno v zaključnem razredu osnovne šole ter glede na višjo povprečno oceno izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole.

V letu 2015 so razpis za štipendije za deficitarne poklice razveljavili, saj so štipendije podeljevali po načelu »kdor prvi pride, prvi melje«, zaradi tega je prišlo do sesutja spletne strani, kjer je bilo vlogo mogoče dobiti. Nato so v letu 2016 takšen sistem spremenili.

M.I.