Po poročanju STA je Okrožno sodišče v Celju izdalo sklep o začetku sodne preiskave v zadevi, v kateri je 29-letni Sebastien Abramov osumljen, da je marca 2015 umoril 24-letno Saro Veber. Odvetnik Abramova Mitja Pavčič je pojasnil, da sklep ni pravnomočen in da se obramba o pritožbi še odloča.

Okrožno sodišče v Celju je odločilo tudi glede predloga obrambe za izločitev dokazov. Predlog je sodišče zavrnilo, obramba se je zoper sklep pritožila. Kot je pojasnil odvetnik Pavčič je sodišče brez obrazložitve odstopilo od ustaljene sodne prakse vrhovnega sodišča, kar po mnenju obrambe predstavlja kršitev ustavne pravice do enakega varstva pravic.

Tudi na sklep celjskega sodišča o uvedbi pripora se je obramba pritožila. Odvetnik Pavčič je pojasnil, da je bila podana pritožba, ker je obrazložitev glede pripora pavšalna, pomanjkljiva, saj ne obrazloži subjektivnih elementov za ponovitveno nevarnost ter begosumnosti. Obramba je obe pritožbi vložila v torek.

Tragični dogodek v katerem je umrlo Abramovo tedanje dekle Sara Veber se je zgodil pred dobrimi štirimi leti v hiši njenih staršev v okolici Žalca. Osumljeni se je v času dogodka imenoval Sebastjan Colarič, dogodek pa je vseskozi opisoval kot nesrečo, ki naj bi se zgodila medtem ko je čistil puško.

Pri enaki razlagi je vztrajal tudi v zagovoru, ki ga je podal pred preiskovalnim sodnikom Okrožnega sodišča v Celju 24. junija letos. Sodišče je takrat na predlog tožilstva odredilo enomesečni pripor za Abramova, odločitev o tem priporu pa trenutno miruje zaradi tega, ker je Abramov že v priporu v Ljubljani zaradi sumov, povezanih s spodletelo zavarovalniško goljufijo z odrezano roko. Okrožno sodišče v Ljubljani je za Abramova v tej zadevi pripor nazadnje podaljšalo do 6. avgusta letos. Če bi bil ta pripor odpravljen bi stopila v veljavo odločitev celjskega preiskovalnega sodnika o odreditvi enomesečnega pripora. Zoper to odločitev pa se je kot smo že omenili obramba v torek pritožila.

Policisti so okoliščine smrti Sare Veber preiskovali vse od tragičnega dogodka pred štirimi leti. Preiskava je naprej potekala v smeri nenaklepnega kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, štiri leta po dogodku so celjski kriminalisti Abramova konec aprila letos kazensko ovadili.

Zahtevo za preiskavo je celjsko tožilstvo vložilo letos 24. maja zaradi utemeljenega suma, da je Abramov storil kaznivo dejanje umora iz nizkotnih razlogov ter na zahrbten način. Abramovu grozi do 30 let zapora.

Zaradi sumov, povezanih s spodletelo zavarovalniško goljufijo z odrezano roko je Abramov v priporu v Ljubljani od 7. marca letos. Zoper njega teče tudi postopek pred Okrajnim sodiščem v Žalcu zaradi suma goljufije na račun staršev Sare Veber. Predvidoma v oktobru bo ta sodni postopek ponovno stekel, sodišče je primer zaradi kadrovskih sprememb dodelilo novemu sodniku.

M.I.