Po poročanju Dnevnika je po zadnjih podatkih bilo okuženo meso za kebabe iz Poljske dobavljeno kar 41 ponudnikom hitre hrane v Sloveniji, ki se nahajajo v 25 krajih, med njimi so tudi Štore.

Približno 12 ton mesa za kebabe je odpoklicalo podjetje Alebon iz Ljubljane, so pa sporno meso odpoklicali s slovenskega, hrvaškega in madžarskega trga. Razlog za takšen ukrep je sum na prisotnost bakterije salmonela, bakterije E.coli in ostankov veterinarskih zdravil.

Podjetje Alebom naj bi na Poljskem proizvajalo sveže kebab meso in ga lokalom s hitro prehrano prodaja na območju celotne Evrope. Po poročanju Dnevnika v sporni poljski klavnici ni bilo nadzora nad označevanjem zdravstvene ustreznosti mesa, v klavnici ni bilo sistematičnega preverjanja označevanja živali ob sprejemu, težave imajo tudi z zagotavljanjem sledljivosti in s kadri, predvsem veterinarji.

Iz naslednjih 25 slovenskih krajev so bili prejemniki okuženega mesa: Štor, Sevnice, Novega mesta, Ljubljane, Maribora, Hrastnika, Laškega, Zagorja ob Savi, Črnomlja, Metlike, Kočevja, Ilirske Bistrice, Izole, Kamnika, Kranja, Lendave, Murske Sobote, Nove Gorice, Portoroža, Postojne, Ptuja, Radomelj, Radovljice, Slovenj Gradca in Velenja.

M.I.