Nova japonska raziskava je pokazala, da pozen večerni obrok vendarle ne škoduje zdravju, poroča STA.

Številni strokovnjaki zagovarjajo stališče, da se je obrokom pozno zvečer potrebno izogibati. Na Japonskem velja javno priporočilo, da naj od zadnjega obroka do odhoda na počitek mineta najmanj dve uri. Študija, ki so jo izvedli na Japonskem je pokazala, da to ni potrebno. Strokovnjaki so do zdaj menili, da obrok, zaužit pred spanjem, povečuje tveganje za razvoj bolezni, povezanih s povišano ravnjo sladkorja v krvi, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca.

STA poroča, da ker za to niso imeli dokazov, so znanstveniki na Japonskem analizirali zdravstvene podatke 1573 oseb srednjih let, ki niso imele zdravstvenih težav, povezanih z ravnjo sladkorja v krvi. Razdelili so jih v dve skupini, na tiste, ki so se morali držati dvournega razmika med zadnjim obrokom in spanjem in na tiste, ki niso imeli te omejitve.

Tri leta je trajala raziskava in izkazalo se je, da med skupinama ni bilo nobenih pomembnih razlik v ravni sladkorja v krvi. Podatki so po drugi strani pokazali, da imajo drugi dejavniki, kot so kajenje, fizična aktivnost in telesna teža veliko pomembnejšo vlogo pri razvoju bolezni kot pa obrok pred spanjem.

Japonski znanstveniki so ugotovili, da je treba veliko več pozornosti posvetiti zdravi prehrani, zadostni količini spanca, izogibanju cigaretam in alkoholu kot tudi debelosti, saj so imele prav te spremenljivke večji vpliv na metabolizem kot pa pozen večerni obrok.

 

M.I.