Po poročanju STA Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) ugotavlja, da si nekatere pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo še niso uredile vsega potrebnega za prejemanje elektronsko vročenih dokumentov. Seznam teh dokumentov je vse daljši. Zato podjetnike in podjetja v prihodnjem tednu vabijo k obisku finančnih uradov, kjer jim bodo pomagali vzpostaviti ta sistem.

Med zavezanci, kateri so obvezno del sistema eVročanja, je večina takih, kateri nimajo niti registriranega veljavnega kvalificiranega digitalnega potrdila, niti pooblaščenca za vročanje niti zunanjega pooblaščenca. Gre pa za zelo pomembne dokumente, kot so sklepi, opomini, inšpekcijske odločbe, ki lahko imajo pravne in finančne posledice v primeru če zavezanci z njimi niso seznanjeni.

Po pojasnilih s strani Furs te dokumente Furs posameznemu zavezancu eVroča prek portala eDavki in tudi če ga ta ne prevzame oz. vidi se šteje za vročenega. Ko začne zaradi vročitve teči rok v katerem zavezancu naložijo izpolnitev določene obveznosti ali rok, v katerem lahko zavezanec uveljavlja določeno pravico, zavezanca po preteku roka doletijo tudi negativne posledice.

M.I.