V minulih dneh se je iztekel rok za prijavo na razpis policije oziroma Ministrstva za notranje zadeve s katerim bodo poskrbeli za nakup sistema avtomatske prepoznave registrskih tablic v prometu (ANPR). Omenjeni sistem v šestih evropskih državah uporabljajo že leta pri samem nadzoru prometa in lociranju vozil, ki so v policijskih bazah iz različnih vzrokov vpisana na rdeči seznam.

Razpis je bil v imenu policije s strani pristojnega ministrstva objavljen pred božično-novoletnimi prazniki. Po poročanju nekaterih medijev bi se naj nanj prijavilo šest slovenskih podjetij, ki zastopajo proizvajalce tovrstne opreme. Ob tem je bilo omenjeno, da policija kljub neznani odločitvi Ustavnega sodišča, ki presoja ustavnost novele zakona o nalogah in pristojnosti policije prav v delu, ki bi policistom omogočala uporabo sistema ANPR, uporabo dronov in beleženje podatkov letalskih potnikov, hiti z nakupom te opreme. Vlogo za ustavno presojo zakona je jeseni leta 2017 vložila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Prispele ponudbe naj bi se v ceni posameznih sklopov razlikovale skoraj za dvakratno ceno. Kljub vsemu gre za nakup treh različnih sistemov ANPR, ki bodo nameščeni v desetih avtomobilih. Od tega jih bo imelo šest kamero nameščeno na strehi in štirje v notranjosti ter bi jih naj pričeli uporabljati do konca maja letošnjega leta.  Sistem naj bi v 80 odstotkih sofinancirala Evropska unija.

V osnovi bo sistem deloval tako, da bo zaznaval tablice vozil registriranih v Evropski uniji, balkanskih državah, v Ukrajini.. Ko bo sistem fotografiral vozilo, tablice ter podal čas in lokacijo vozila, bo le te podatke preko LTE povezave poslal v osrednji strežnik policiji, kjer bodo preverili ujemanje z bazo kršiteljev. Podatke bodo potem poslali nazaj v vozilo, kjer bo v primeru ujemanja vozila, ki je na rdečem seznamu, policista zvočno in grafično opozorilo.

Naprave bodo namestili na obstoječa vozila Škoda octavia RS, VW golf in VW passat in ne bodo vozila, v katerih ima policija že nameščen sistem videonadzor hitrosti Provida.

M.I.