Predvidoma konec leta bodo Celjske mesnine po poročanju STA začele s širitvijo proizvodnih kapacitet v pršutarni Lokev. Pridobili so že vsa dovoljenja, širitev jim bo omogočila proizvodnjo čez 200.000 pršutov na letni ravni. Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec je povedal, da je naložba ocenjena na pet milijonov evrov.

Po besedah Krivca bodo poskusili za to naložbo pridobiti nekaj nepovratnih sredstev. Naložba bo končana prihodnje leto. S to naložbo v pršutarno Lokev, ki velja za najstarejšo pršutarno na slovenskem Krasu, bodo odpravili ozko grlo v proizvodnji kraških pršutov, to je soljenje.

Tudi ureditev dveh novih oddelkov je za prihodnje leto napovedal Krivec, in sicer oddelkov za narezovanje klobas ter zorjenje govejega mesa. Lotili se bodo tudi širitve hladilnice za sveže svinjsko meso prav tako bodo postavili novo linijo za mikrokonfekcijo.

Celjske mesnine so za nakup pršutarne Lokev, ki je bila v 60. letih prejšnjega stoletja prva velika pršutarna Lokev leta 2014 odštele 434.000 evrov, trenutna zmogljivosti zorenja pršutov pa je 150.000 pršutov letno. Podjetje Mip, nekdanji lastnik pršutarne jo je leta 2006 za sedem milijonov evrov popolnoma obnovil.

Lani so Celjske mesnine ustvarile 85 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj tri milijone evrov več kot leto prej, z 1,6 milijona na 2,8 milijona evrov je porasel čisti dobiček.

M.I.