Nekdanji prvi mož Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik, ki ga policija in tožilstvo sumita več kaznivih dejanj pri 1,41 milijarde evrov vrednem projektu blok 6 se po poročanju spletnega portala siol.net vrača v direktorske vode.

V minulem tednu je postal eden od dveh direktorjev podjetja [email protected], ki se ukvarja s prodajo in proizvodnjo ročnega orodja, v Sloveniji zastopa blagovne znamke Black & Decker, Dewalt in Stanley. Edini lastnik podjetja Peter Tevž je tisti, ki ga je imenoval na ta položaj. Peter Tevž je Rotnikov bratranec. Uroš Rotnik bo zamenjal Janeza Pezdirca, nekdanjega direktorja kamniškega Stola, ki je podjetje G-M & M vodil od sanacije v letu 2016.

To je prva Rotnikova direktorska funkcija po tem, ko je pred dvema letoma moral zapustiti položaj prvega moža Komunalnega podjetja Velenje.  Svet ustanoviteljev ga je takrat na čelu z Mestno občino Velenje nekrivdno razrešil zaradi »nepojasnjenega premoženja«.

Spomladi 2017 je namreč Upravno sodišče potrdilo odločbo finančne uprave, ki je Rotniku odmerila 1,6 milijona evrov dodatnega davka. Ki ga je plačal lani. Kot so na omenjenem portalu poročali si je Rotnik del denarja za plačilo davčnih obveznosti izposodil pri hrvaškem poslovnežu Alexandru Hrkaču, katerega je tožilstvo obtožilo, da je nekdanjemu prvemu možu Teš pomagal prikrivati pravi izvor premoženja. V tej zadevi se je sojenje začelo prejšnji mesec.

Po podatkih zgoraj navedenega spletnega portala je bil Rotnik v zadnjem letu zaposlen v enem od manjših podjetij na Koroškem. Na pomoč mu je zdaj priskočil Tevž, nekdanji lastnik Radeče Papirja, katerega je revija Manager še v letu 2010 uvrščala med 20 najbogatejših Slovencev, je pa izpadel z lestvice po stečaju te družbe.

Imata pa Uroš Rotnik in Peter Tevž dolgo skupno zgodovino.  V letu 2003, v obdobju Antona Ropa, ko je Rotnik prišel na vrh Teš, je bil Tevž njegov joker v tedaj vladajoči stranki LDS. Tevž je bil takrat predsednik uprave Telekoma Slovenije.

Že leta 2003, v obdobju vlade Antona Ropa, ko je Rotnik prišel na vrh Teš, je bil Tevž njegov joker v tedaj vladajoči stranki LDS. Takrat je bil Tevž predsednik uprave Telekoma Slovenije.

Po poročanju siol.net se je Rotnik na svojega bratranca spomnil tudi jeseni 2010, v obdobju vlade Boruta Pahorja, ko je na veliko lobiral proti svoji zamenjavi. Eno od mogočih zvez do stranke Zares, ki si je takrat odkrito prizadevala za Rotnikovo razrešitev, je videl v Petru Tevžu. Tevž se je na tej točki dokončno sprl in razšel s tedanjim predsednikom Zares Gregorjem Golobičem. Takrat se je Rotnik na vse pretege poskušal ubraniti razrešitve. V istem letu oktobra  je tako Tevž na svečani zagon novega stroja v radeški papirnici povabil tedanjega premierja Pahorja, tudi Rotnik je prišel na slovesnost. Skupaj s tedanjim direktorjem Premogovnika Velenje z Milanom Medvedom sta skušala preprečiti Pahorja naj zaustavi načrtovane zamenjave v energetiki, a jima to ni uspelo.

Uroš Rotnik je novembra 2010 moral zapustiti vrh Teš-a, v poznejšem obdobju je še nekaj let v družbi ohranil velik neformalni vpliv. V stečaju je slabo leto dni pozneje končala tudi družba Radeče Papir ter za sabo pustila 42 milijonov evrov dolgov.

Kriminalisti so še pred Rotnikovo zamenjavo začeli preiskovati domnevne sporne posle pri pripravi projekta Teš 6. Minuli mesec je okrožno sodišče v Celju le končalo sodno preiskavo v zadevi. Osumljenim tožilstvo očita kazniva dejanja zlorabe položaja, ponarejanja listin ter pranja denarja pri več kot 250 milijonov evrov vrednem oškodovanju pri gradnji projekta Teš 6. Po prvotnih načrtih je njegova cena znašala 650 milijonov evrov, vendar se je projekt v poznejših letih zaradi slabega vodenja podražil za več kot enkrat – na končnih 1,41 milijarde evrov.

Rotnik je moral v zadnjih mesecih že dvakrat sesti na zatožno klop, v obeh primerih zaradi pojasnjevanja izvora premoženja. V prvi zadevi ga je tožilstvo obdolžilo tatvine dokumenta ob njegovem obisku na finančni upravi, v drugi pa preprečitve dokazovanja ter krive ovadbe proti neznanemu storilcu. Naj bi mu pri tem pomagal Hrkač, ki je aprila ob prihodu na sodišče zatrjeval, da je »Rotnik odličen menedžer.«

M.I.