Po poročanju Novega tednika želi Občina Šentjur urediti mirujoči promet, zato je pripravila poseben odlok, ki ga je v prvi obravnavi potrdil tudi občinski svet. Tako bo po vsej verjetnosti namenjen del parkirišč le kratkotrajnemu parkiranju, na delu parkirišča pri Zdravstvenem domu Šentjur je predvideno parkiranje na način parkiraj in prisedi. Brezplačno bo tam parkiranje za tiste, ki bodo pot nadaljevali z javnim prevozom, v nasprotnem bo, po poročanju poprej navedenega spletnega portala plačljivo.

Župan občine Šentjur je povedal: “Plačljiva bodo tista parkirna mesta, kjer smo za gradnjo parkirišča dobili evropski denar. S pogodbo smo se zavezali, da bodo mesta plačljiva za uporabnike, ki poti ne bodo nadaljevali z javnim prevozom. Tisti, ki bodo kupili karto za vlak ali avtobus, bodo imeli na voljo brezplačno parkiranje.”

Na nekaterih parkirnih mestih bo občina uvedla kratkotrajno parkiranje, pri tem so navedli, da želijo dostop do parkirnih mest omogočiti obiskovalcem mestnega središča in uporabnikom javnih storitev. Obenem naj bi bilo kratkotrajno parkiranje namenjeno tistim, ki bi želeli opraviti kakšen opravek, ali odpeljati otroke v vrtec, šolo in podobno.

Kjer bo uvedeno kratkotrajno parkiranje bi naj bilo to brezplačno do dve uri. S strani občine pojasnjujejo, da parkiranje doslej v občini ni bilo sistemsko urejeno ter da so bili avtomobili parkirani na mestih, kjer ni dovoljeno, tudi na zelenicah, pločnikih in otroških igriščih. Najbolj so po njihovem prepričanju ob jutranjih in popoldanskih prometnih konicah obremenjena parkirišča za občinsko stavbo, pri križišču Šentjurja in pri zdravstvenem domu.

Zanimivo pri vsem tem je, da se je župan odločil za urejanje parkirišč, najbolj perečo problematiko glede prometa, to je obremenjenost ceste skozi Šentjur ter rešitev glede nenormalnih kolon osebnih in tovornih vozil skozi center Šentjurja pa na občini še vedno dajejo na stran. Vprašanje časa pa je, koliko časa bodo občanke in občani to mirno prenašali.

M.I.