Bi lahko na Rogli vetrne elektrarne stale blizu bivalnih objektov oziroma celo na smučiščih ali območje pred tem varuje Natura 2000?

Foto: rogla.eu

Projektu izgradnje vetrnih elektrarn trenutno niso naklonjeni v Zrečah, kljub temu pa po poročanju STA lastnik družbe Sitiria Invest Franc Sajko, ki naj bi bil investitor zagotavlja, da je projekt šele v idejni fazi.

STA poroča, da gre za poslovneža Rogaške Slatine, ki je pred osmimi leti s pomočjo svojega podjetja Kreativ Rogaška že zagnal malo hidroelektrarno v Lovrencu na Pohorju. Prav tako gre za enega od osmih investitorjev za katere ministrstvo za okolje v tem trenutku pripravlja državne prostorske načrte za postavitev vetrnih elektrarn.

Projektu trenutno nasprotuje tako občina Zreče kot podjetje Unitur, ki upravlja s smučarsko turističnim centrom Rogla. Po poročanju STA naj nebi investitor še nobenega od akterjev uradno seznanil o nameri, vendar iz pobude izhaja, da so predvidene lokacije vetrnih elektrarn blizu turističnega centra kot obstoječih športnih površin oziroma celo na površinah za katere obstoječi občinski prostorski načrt predvideva širjenje smučiš in tekaških prog.

Direktorica Uniturja Barbara Soršak je ob tem za STA povedala: »Prepričani smo, da bi takšno polje vetrnih elektrarn nepopravljivo spremenilo podobo naravnega okolja ter bi zelo negativno vplivalo na naravo. Obenem bi upočasnilo ali onemogočilo nadaljevanje dobrih 40 let razvoja turizma, ki danes omogoča preživetje družinam 320 zaposlenih in drugim turističnim ponudnikom v destinaciji«.

Projektu prav tako ni naklonjen Zreški župan Boris Podvršnik saj je prepričan, da so na območju Rogle že v preteklosti poskušali s podobnimi projekti vendar jih ni mogoče realizirati saj se območje uvršča v Naturo 2000. Prav tako je prepričan, da gre v primeru Pohorja za eno zadnjih strnjenih zelenih oaz v Sloveniji, v katerih se že v preteklosti ni dovolilo početi vsega, kaj šele tako velikega energetskega projekta.

Zreški župan je za STA še poudaril, da postavitev tako velikih vetrnic zahteva veliko nove infrastrukture, povsem nove poti, kar bi pomenilo uničenje zaščitene narave.  »Gre za okoli 5000 do 6000 hektarjev vršnega območja s pohorskimi barji in planjami, ki je najbolj občutljivo, zato bi bil to pretiran poseg v naravo,« je za STA še povedal Podvršnik.

Rogaški podjetnik Stojko ob tem zatrjuje, da gre za projekt, ki je še v fazi raziskave in iskanja najbolj optimalnih rešitev. Trenutno preučujejo območje severno od ceste med Roglo in Kočo na Pesku, vendar po navajanju Stojka vetrnice naj ne bi stale v bližini bivalnih objektov ali sredi smučišča.