Bodo prebivalci Slovenj Gradca kmalu bogatejši za nov blok in kopališče?

Foto: slovenjgradec.si

Po poročanju STA naj bi bil župan Slovenj Gradca Tilen Klugler kljub dejstvu, da občina še nima izbranih izvajalcev za dve največji aktualni naložbi – bloka in novega kopališča prepričan, da se bo gradnja omenjenih projektov pričela že v letošnjem letu. Za blok bo razpis objavljen v četrtek, razpis za gradnjo bazena pa se izteče 19. 9. 2019.

Mestna občina Slovenj Gradec želi aktualna projekta izvesti s pomočjo sredstev celostnih teritorialnih naložb. Prav tako se je občina odločila za racionalizacijo projektov, ker so prve ponudbe za gradnjo bloka v okviru prvega objavljenega razpisa presegel sredstva, ki so jih načrtovali v proračunu.

Po prvotnih projektni ocenah bi naj bila cena izgradnja bloka s 54-imi neprofitnimi stanovanji znašala 4,3 milijona evrov, izgradnja bazenskega kompleksa s pripadajočim parkom urbanih športov pa 6,8 milijona evrov.

Da je izgradnja novega bazena še kako pomembna so na občini še bolj prepričani po letošnji uspešni poletni sezoni letnega kopališča v Slovenj Gradcu, ki je zabeležil 8.200 obiskovalcev. Tako so dosegli najvišje število obiskovalcev od kar z objektom upravlja javni zavod Spotur. Novi bazen bo zgrajen na mestu kjer stoji stari bazenski kompleks in zato do izgradnje novega le-ta ne bo več obratoval.

STA je še poročal, da so na občini in v zavodu Spotur zelo zadovoljni z oživljanjem mestnega jedra, saj so uspeli v sodelovanju z lokalnimi gostinci v poletnem času (vikendi) v središče mesta privabiti veliko število obiskovalcev. Ta trend bodo poskušali obdržati tudi v mesecu septembru, ko občina praznuje občinski praznik.

Na novinarski konferenci slovenjegraške občine se je župan Tilen Klugler odzval tudi na peticijo, ki so jo na občino in nekatere državne ustanove poslalo okoli 200 podpisanih prebivalcev Šmartnega. Po mnenju podpisnikov umeščanje novih cest – na Legen in južna slovenjgraška obvoznica, poteka po območju najboljših kmetijskih zemljišč. Klugler je prepričan, da je bil leta 2017 sprejeta celostna prometna strategija občine. Glede ceste na Legen je spomnil, da je bil do sedaj narejen geodetski posnetek in da trasa še ni dokončna.

Južna slovenjgraška obvoznica naj bi bila po besedah Kluglerja zasnovana do te mere, da je znan koridor in so v postopku pridobivanja mnenj nosilcev urejanja prostora. Na občini načrtujejo, da bodo mnenja pridobili do konca leta, ko bodo tudi pripravili razgrnitev načrtov. Kljub vsemu naj bi bila južna slovenjgraška obvoznica navezovalna cesta na tretjo razvojno os.

M.I.