FURS Mirku Tušu naložil plačilo več milijonov evrov davka

Foto: tus.si

Siol.net je poročal, da mora nekoč najbogatejši Slovenec Mirko Tuš FURS-u plačati okoli 6,5 milijona evrov. Gre za dodatni davek po drobnogledu osebnih financ lastnika trgovske verige Engrotuš. Informacije Siola.net nakazujejo, da naj bi davkarija konec avgusta končala davčnoinšpekcijski postopek na podlagi katerega naj bi sledila izterjava dolga.

Podatki omenjenega portala kažejo, da je med tem času FURS že predlagal vpis zastavne pravice oz. hipoteke na osebnem premoženju Mirka Tuša, saj je po zakonu o davčnem postopku to potrebno storiti v dveh mesecih po izvršljivosti davčne odločbe. FURS naj bi že v začetku leta zaradi možnih težav pri izpolnitvi davčne obveznosti, preventivno omejil razpolaganje z osebnim premoženjem Mirku Tušu.

FURS ima od takrat vpisano zavarovanje na: 100 odstotnem deležu v podjetju Tuš Holding, ki ima v lasti trgovsko verigo Engrotuš ter družinski vili v Lokrovcu pri Celju, ki naj bi bilo v resnici še edino večje Tuševo neobremenjeno premoženje in posledično glavna tarča države. Gre za vilo, ki ima devet sob, od tega je šest spalnic, dve garaži in dve kopalnici in se je leta 2017 prodajala za 2,5 milijona evrov.

Na Siolu so še zapisali, da ni jasno od kot je FURS pridobil podatke o davčni obveznosti Tuša, saj podatkov o tem ne razkrivajo. Prav tako pojasnil ne daje Tuš, ki ga za sedaj še ni na seznamu davčnih dolžnikov. Kljub vsemu se je Tuš v zadnjem času znašel v nekaterih predkazenskih postopkih, ki mu očitajo, da naj bi v škodo svojih podjetij prišel do velike premoženjske koristi. Prav tako bi to lahko bil še razlog za dodatno odmero davka.

NPU je namreč zoper Mirka in Tanjo Tuš podal ovadbe zaradi zlorabe položaja ali zaupanja in pranja denarja. Pred prodajo mobilnega operaterja Tušmobil naj bi blagovno znamko prenesla na svoje podjetje iz Hongkonga in posledično pridobila 19,3 milijona evrov. Prav tako naj bi zakonca blagovne znamke Engrotuš, med njimi tudi znamko Tuš, prenesla na Tus Global Group s sedežem v Hongkongu, ko je bilo leta 2016 znano, da bo veriga kmalu dobila novega lastnika.

Drugo leto do končno zapadejo tudi terjatve, ki so jih odkupili različni skladi. Do tega datuma mora biti znan tudi dokončni načrt finančne sanacije. Obstoj tega trgovca je odvisen od uspešnosti prestrukturiranja finančnih obveznosti, na kar že dalj časa opozarjajo tudi revizorji. V Engrotušu in Tuš Holdingu poudarjajo, da naj bi sicer bilo za njimi uspešno poslovno leto, kljub temu, da je bil cisti dohodek manjši kot leta 2017. Ob tem je za Siol.net Andraž Tuš sin Mirka Tuša, ki je prevzel vodenje podjetja povedal: »Prihodki in realizirana bruto marža Engrotuša ne dosegajo ravni iz leta 2017, kar je posledica omejitve nedeljskega dela in s tem povezanih zaprtij trgovin ob nedeljah ter izpada prihodkov za praznične dni, saj so skladno z zakonskimi določili trgovine tudi na praznike zaprte«.

Vendar to ni prvi davčni postopek FURS-a zoper Mirka Tuša oz. njegovo podjetje Tuš Holding. Pod drobnogledom je bil tudi odpustek v višini 26 milijonov evrov, ki ga je od svojega podjetja dobil Mirko Tuš. Šlo naj bi za denar, ki si ga je Tuš od svojih podjetij izposodil pred več kot desetletjem, pred začetkom krize, a ga do danes še ni vrnil. Ta postopek je Tuš dobil in s tem podjetju prihranil plačilo osmih milijonov evrov davka.

M.I.