Gradbena inšpekcija je po poročanju STA z odločbo ustavila gradnjo hotela investitorja Zlatarne Celje na Bavarskem dvoru v Ljubljani, saj je ta potekala brez predpisane dokumentacije. V Zlatarni Celje imajo pet mesecev časa, da se odpravijo nepravilnosti, odločba še ni pravnomočna, investitor se je nanjo pritožil.

Da so dela stolpice na Bavarskem dvoru z uradnim imenom A Tower-Severna vrata Ljubljana s strani gradbene inšpekcije ustavljena, razkriva obvestilo, izobešeno na gradbišču. Tam Zlatarna Celje gradi hotel, podjetje je glede podrobnosti precej skrivnostno.

Za STA so na inšpektoratu za okolje in prostor danes pojasnili, da je gradbena inšpektorica gradnjo ustavila, ker jo zavezanec izvaja brez predpisane dokumentacije za gradnjo. Zapisali so: “Gre za gradnjo, za katero je predpisano gradbeno dovoljenje, in po gradbenem zakonu je za vse objekte, za katere se zahteva gradbeno dovoljenje, treba izdelati dokumentacijo za gradnjo objekta.”

Maja je gradbena inšpektorica projektno dokumentacijo za A Tower preverila in je ugotovila, da izvaja Zlatarna Celje gradnjo brez predpisanih papirjev. Zato je z odločbo, na kateri je datum 1. julij odredila, da mora podjetje v roku petih mesecev od vročitve odločbe odpraviti nepravilnosti na način, da izdela predpisano dokumentacijo za izvedbo gradnje, ki bo skladna s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem in dejansko izvedbo dela stavbe. Kot smo navedli že zgoraj, se je zavezanec na odločbo pritožil na drugostopenjski organ, na ministrstvo za okolje in prostor, zato odločba še ni pravnomočna. Pojasnili so, da je pritožba v reševanju.

Mitja Majnik, direktor inženiringa v Zlatarni Celje je za spletni portal Siol pojasnil, da so dosedanja dela potekala skladno z gradbenim dovoljenjem iz leta 2011. Zemljišče nasproti luksuznega hotela Intercontinental je Zlatarna Celje od avstrijske družbe Erste Group Immorent kupila novembra 2016.

Najprej je napovedovala gradnjo stolpnice, pozneje so razkrili, da bodo zgradili luksuzni hotel. Veljavni prostorski načrt tega ne dovoljuje, zato so moralo prositi za spremembo namembnosti ter za novo gradbeno dovoljenje. Prošnjo za novo dovoljenje zaradi spremembe namembnosti so dali lani, ljubljanska upravna enota v februarju zavrnila. Nato so v podjetju dali prošnjo za integralno gradbeno dovoljenje, ki pa ga še niso dobili. Po poročanju Siola ga pričakujejo prihodnji mesec.

M.I.