“Janeza Janšo je treba javno zaklati kot prašiča, druge rešitve ni” se glasi sovražni komentar na portalu 24ur pod novico, kjer na podlagi lažnih informacij nevladne organizacije, Slovenijo prikazuje v slabi luči.

 

Portal 24ur.com je danes poročal o zadnjem poročilu Monitorja Civicus, ki je Slovenij uvrstil med države z zoženim civilnodružbenim prostorom. Pred tem je bila po oceni te organizacije uvrščena med države z odprtim civilnodružbenim prostorom. Nižja ocena naj bi po besedah 24ur.com pomenila, da so v Sloveniji vse bolj kršene demokratične svoboščine, med katere sodijo pravica do svobodnega izražanja, mirnega zbiranja in združevanja. Omejitve so se poglobile pod vlado Janeza Janše, je portal povzel pisanje Civicusa. Pri tem je Civicus izpostavil zatiranje medijskih svoboščin v Sloveniji, vključno z grožnjami novinarjem in neodvisnim medijem. Poročali so tudi o zaskrbljujočih napadih na civilnodružbene organizacije in skupine, ki se ukvarjajo s kulturo, človekovimi pravicami, svobodo medijev in okoljem. V poročilu omenjajo kolesarske proteste, ki so od marca 2020 več deset tednov zapored potekali v Ljubljani kot odgovor na vladno represijo, je poročal 24.com.

Monitor Civicus pa je tudi omenil, da se, medtem ko je naša vlada sprejela ukrepe za zmanjšanje neodvisnosti medijev, povečuje financiranje medijev, kot so Nova24TV, Nova24 na spletu in Planet TV. Te medije financirajo stranke in osebe, ki so blizu tesnemu zavezniku Janeza Janše, torej “madžarskemu avtoritarnemu premierju Viktorju Orbanu, znanemu po zatiranju neodvisnih medijev,” so zapisali v organizaciji Civicus. V poročilu so še zapisali, da je oblast epidemijo novega koronavirusa poskušala izrabiti kot izgovor za nadaljnje omejevanje civilne družbe, predvsem z zmanjšanjem financiranja in oviranjem delovanja okoljskih nevladnih organizacij. Podobno omejevanje civilne družbe in medijev se dogaja tudi v drugih evropskih državah, je ugotovil Civicus, in sicer v državah kot so Madžarska, Poljska in Srbija, kjer avtoritarni voditelji epidemijo koronavirusa izrabljajo kot pretvezo za omejevanje svoboščin. Zanimivo, skoraj kot da bi pisali po nareku naše opozicije, levo usmerjenih medijev in nekaterih nevladnih organizacij.

Avtorica Sara Bertoncelj, več lahko preberete tukaj.