Po poročanju STA v Mlekarni Celeia, ki zaposluje več kot 220 delavcev grozi odpuščanje. Mlekarna v zadnjih letih ni bila najbolj uspešna v prilagajanju razmeram na trgu. V Mlekarni Celeia so zaupali, da so se zdaj lotili aktivnosti, ki bi naj povečale produktivnost, na katero med drugim vpliva tudi število zaposlenih.

Koliko delavcev bo na listi presežnih delavcev v mlekarni ne navajajo, po neuradnih podatkih naj bi šlo za 30 do 45 delavcev, ki so zaposleni za določen čas.

Kot pojasnjujejo, se znotraj aktivnosti za povečanje produktivnosti ukvarjajo z več področji in iščejo najbolj optimalne odločitve za izboljšanje poslovanja, ki morajo hkrati pozitivno vplivati na dolgoročen razvoj Mlekarne Celeia, ki je v lasti 17 kmetijskih zadrug.

Njihov strateški cilj je rast v porabi visoko kakovostnega slovenskega mleka preko povečanja proizvodnje obstoječih izdelkov ter polizdelkov, ki imajo dolgoletno tradicijo in ugled ter jim dodati paleto izdelkov z višjo dodano vrednostjo.

Letos naj bi Mlekarna Celeia zmanjšala proizvodnjo sirov, ki je ponovno pridelala izgubo, katero so v podjetju v preteklosti pokrivali predvsem z ekonomsko ceno precej bolj donosno proizvodnjo jogurtov. Mlekarna Celeia potrebuje novo sirarno, oprema je namreč zelo stara ter ne omogoča izdelave posebnih sirov in tudi zato, ker je Mlekarna Celeia edini večji pridelovalec sirov v Sloveniji.

Lani je Mlekarna Celeia ustvarila 61 milijonov evrov prihodkov, kar je za dva odstotka več kot leto prej. V lanskem letu je znašala izguba okrog 270.000 evrov, v letu 2017 pa je imela mlekarna dobiček v višini pol milijona evrov. Ob predstavitvi lanskega poslovanja je marca letos povedal takratni direktor mlekarne Marjan Jakob, da je vzrok za izgubo slabša prodaja sirotke na evropskem trgu in nižja cena sira.

Tako so lani imeli zaradi nižje prodaje sirotke izpad prihodkov v višini 600.000 evrov, zaradi nizkih cen sira pa so bili prihodki nižji za 900.000 evrov.

Lani je bila Mlekarna Celeia po petih uspešnih letih edina med večjimi slovenskimi mlekarnami, ki je poslovala z rdečimi številkami.