Hilda Tovšak priznala krivdo v primeru oškodovanja družbe s posli z nepremičninami Delamarisa

Foto: demokracija.si

Hilda Tovšak je s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde zaradi oškodovanja družbe, ki jo je vodila, s posli z nepremičninami Delamarisa. Zaradi podpisa sporazuma naj bi po poročanju STA tožilstvo za Tovšakovo predlagalo pogojno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo petih let.

Tožilec Jože Levašič v obtožnici Tovšakovi očita, da je v sostorilstvu z direktorjem Vegradove hčerinske družbe Vedela nepremičnine Matejem Košičem med letom 2008 in 2010 s prodajo nepremičnin na območju Mislinje podjetju Molet, katerega lastnik je bil Košič pridobila za okoli 400.000 evrov protipravne koristi. Kazen bo sodnik Marko Briški po priznanju krivde izrekel 15. januarja, je poročala STA.

S tem poslom se naj Tovšakova ne bi okoristila, vendar bo sodnik vseeno preveril kakšen je finančni položaj Moleta. S tem bo tudi preveril ali je od podjetja mogoče nazaj pridobiti denar. V postopku se je znašel tudi Košič, kateremu tožilstvo očita zlorabo položaja pri nakupu nepremičnin Delamarisa. Kot direktor družbe Vedela nepremičnine je namreč omenjene nepremičnine najprej prodal Hypo Leasingu nato pa jih je ponovno vzel v najem.
»Ko je prišlo do prekinitve pogodbe med družbo Vedela nepremičnine in Hypo Leasingom o nakupu in najemu Delamarisovih nepremičnin, je Vedela prejela vračilo davka v višini okrog štiri milijone evrov. Ta denar pa je potem prek povezanih družb, ki jih je zastopal Košič, ali je bil celo njihov lastnik, izginil« je za STA povedal tožilec Levašič.

Za razliko od Tovšakove se Košič s tožilstvom ni pogajal o priznanju krivde. Za Košiča je bil predobravnavni narok razpisan za četrtek, vendar ga je sodnik Brišnik preklical, ker Košič ni prejel vabila.

Danes je na predobravnavnem naroku krivdo priznala tudi direktorica DMA Damijana Bole. Družba DMA bi namreč morala od prodaje Delamarisove dejavnosti družbi OTC Invest Vedeli nepremičnine nakazati nekaj manj kot 288.000 evrov, a se to ni zgodilo, ker se naj bi družba znašla v finančnih težavah. Pri tem je Boletova denar prenesla na račun drugega podjetja in ga naknadno dvignila na banki v Avstriji. Zato tožilstvo v obtožnici Boletovo bremeni še kaznivega dejanja pranja denarja.

Tožilec zahteva tudi, da se Boletovi odvzame protipravno pridobljeno premoženjsko korist. Boletova naj bi po poročanju STA pojasnjevala, da je davčni dolžnik in da so bile njene nepremičnine na zahtevo finančne uprave prodane v sodnem postopku na Okrajnem sodišču v Postojni.

Vir: STA