Situacija z novim korona virusom v državah nekdanje skupne republike Jugoslavije postaja vse bolj resna. Kot poročajo bosanski mediji, so v Bosni in Hercegovini samo v zadnjih 24 urah zabaležili kar 172 novih okužb z virusom, ki povzroča respiratorno bolezensko stanje covid-19.  To je največji porast števila okužb v enem dnevu vse od izbruha pandemije, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila 12. marca letos. Notranji minister Aleš Hojs je že pred dnevi sporočil, da je slovenska vlada Bosno in Hercegovino uvrstila na t.i. rdeči seznam držav, za prihod iz katerih je tudi slovenskim državljanom odrejena 14-dnevna karantena. Podobno zaskrbljujoče pa je stanje tudi na sosednjem Hrvaškem, kjer so v zadnjih 24 urah po poročanju spletnega portala Index.hr zabaležili 85 novih primerov okužbe s korona virusom, tako imajo zdaj že 368 aktivnih primerov okužbe. Kot poročajo hrvaški mediji, se je praktično polovica ljudi okužila v nočnih klubih. 

Od 25. februarja letos, ko so na sosednjem Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim korona virusom, se je do danes skupaj okužilo že najmanj 2624 ljudi. 107 oseb je umrlo, medtem ko se jih je uspešno pozdravilo 2152. Trenutno se na Hrvaškem v samoizolaciji nahaja 2363 oseb, skupaj pa so do sobote testirali 76624 oseb, od tega 1187 v zadnjih 24 urah.

Samo v glavnem mestu Zagrebu so v zadnjih 24 urah zabeležili 39 novih primerov okužbe s korona virusom. Zaskrbljenost nad hitrim porastom števila okužb je izrazil tudi župan hrvaške prestolnice Milan Bandić. “Nove okužbe večinom izvirajo iz nočnih klubov, toda sprostimo se malo. Tudi sam sem bil nekoč mlad in sem šel v nočni klub. Ne po drugi, temveč celo po tretji uri zjutraj. Vemo, kako je to, ogrevaš se, potem pa greš v klub. Tam pa sledi popolna sprostitev. Ne obsojajte ljudi, saj tam ne pomagajo niti maske. Ni šans,” je mlade branil Bandić.

Avtor T.F., več lahko preberete tukaj.