V članku “V javnem sektorju višji dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo”, objavljenem na rtvslo.si lahko beremo, da se bodo z decembrskim sklenjenim sporazumom med vlado in sindikati javnega sektorja s 1. septembrom povišali dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo za zaposlene v javnem sektorju. Omenjeni ukrep bo vlado v letošnjem letu stal 4,7 milijona evrov bruto v letu 2020 pa 14 milijonov evrov bruto.

Do sedaj določeni dodatek za nočno delo je bil 30 odstotkov urne postavke osnovne plače in se bo po novem povišal na 40 odstotkov. Za nedeljsko delo je bil dosedanji dodatek 75 odstotkov in bo po novem znašal 90 odstotkov, za praznično delo pa je bil dodatek sedaj 90 odstotkov, po novem bo le-ta 120 odstotkov. Vsi zaposleni v javnem sektorju, ki bodo v septembru opravljali nočno delo, delo med prazniki ali nedeljah, bodo septembrsko povišanje občutili v mesecu oktobru, ko jim bo izplačana septembrska plača.

V lanskem letu je bilo za nočno, nedeljsko in praznično delo v javnem sektorju porabljenih 71,6 milijona evrov, v prvih petih mesecih leta je bilo za ta namen porabljenih 32,8 milijona evrov. Omenjeno povišanje bodo najbolj občutili v dejavnostih, kjer proces dela poteka neprekinjeno 24 ur na dan in vse dni v letu.

Članek “V javnem sektorju višji dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo” lahko najdete tukaj: https://www.rtvslo.si/slovenija/v-javnem-sektorju-visji-dodatki-za-nocno-nedeljsko-in-praznicno-delo/498371