Kakšna kazen bo izrečena Anžetu Jelenu, domnevno vodji hudodelske združbe, ki je izvajala nasilne rope na Celjskem?

Foto: Nova 24TV

Jutri lahko pričakujemo izrek sodbe za 28-letnega Velenjčana Anžeta Jelena, ki ga obtožnica bremeni domnevne vpletenosti v nasilne rope pri premožnejših družinah na Celjske. Okrožna državna Tožilka Jasna Leskovšek je v petek za Jelena predlagala 18 let in 6 mesecev enotne kazni. Zagovornik Anžeta Jelena Rok Trbovc je za svojega klienta predlagal oprostilno sodbo.

V petek je tožilka Leskoškova v med zaključnimi besedami povedala, da naj bi bila vsa očitana kazniva dejanja med dokaznim postopkom dokazana. Prepričana je tudi, da je bil Jelen glavni organizator in vodja hudodelske združbe, ki je izvršila štiri rope in naj bi po prepričanju tožilke v le-teh sodeloval z direktnim naklepom. Sodišču je tožilka zaradi ponovitvene nevarnosti predlagala, da Jelenu podaljša pripor.

Zagovornik Jelena Rok Trbovc je ocenil, da med dokaznim postopkom ni bilo dokazano, da bi njegov klient sodeloval pri omenjenih ropih. Jelen je bil od sedemčlanske hudodelske združbe edini, ki krivde ni priznal in ker je prišlo do zamenjave sodnice, se je sojenje v mesecu septembru za omenjeno zadevo pričelo že tretjič.

Na prvotnem sojenju je Jelen v svoji izjavi vse očitke iz obtožnice zanikal ter navajal, da je le-ta izmišljotina in konstrukt zoper njega. Prav tako naj ne bi poznal nikogar iz hudodelske združbe, poleg tega pa ga ti tudi naj ne bi preveč marali. Prepričan je bil tudi, da nobena forenzična preiskava ni potrdila, da bi na krajih ropov bil najden njegov DNK. Na julijski obravnavi je Jelen še navajal, da naj bi v priporo od ostalih pripornikov slišal, da naj bi bil med ostalimi člani sklenjen dogovor, da bodo v primeru zapletov njega omenjali kot glavnega organizatorja ropov. Takrat je to na sojenju tudi zanikal in navajal, da on ni bil organizator ropov.

V tej zadevi so se s tožilstvom sporazumeli o priznanju krivde: Denis Mihalić, ki je tako obsojen na 14 let in devet mesecev zaporne kazni, Leon Mihalić, ki je dobil kazen štirih let in devet mesecev, Aleksander Levec, ki je bil obsojen na devet let in deset mesecev, Simeun Filipović, ki je bil obsojen na dve leti in dva meseca in Tim Lampret, ki je bil obsojen na dve leti in tri mesece zaporne kazni.

Vir: STA