Kakšno je število prodanega zdravila Ranital v Sloveniji, ki bi lahko vseboval rakotvorno snov?

Foto: lek.si

V mesecu septembru je odjeknila vest o odpoklicu razširjenega zdravila z ranitidinom, ki ga uživajo ljudje za zmanjševanje želodčne kisline v primeru zgage ali imajo rane na želodcu. V Sloveniji je znano zdravilo Ranital, ki ga proizvaja Lek. Odpoklic je zajemal vse filmsko obložene tablete, ki so predstavljale tveganje za vsebnost nečistoč nitrozodietilamin (NDMA), kar so zaznali zdravstveni organi tako v Evropi kot ZDA. Odpoklic ni veljal za Ranital, ki je v obliki za injeciranje.

Omenjene nečistoče so rakotvorne, kljub vsemu jih lahko najdemo tudi v različnim mesninah, pivu in celo pitni vodi. V Leku sicer zagotavljajo, da naj bi bile ugotovljene vsebnosti tako majhne, da naj ne bi predstavljale tveganje za uživalce teh tablet. V nasprotju Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) navaja, da lahko dolgotrajna izpostavljenost nad določenimi mejami poveča tveganje za nastanek raka.

»Gre za naključno odkritje, proizvajalci zdravil so postali bolj pozorni na nečistoto NDMA po njenem lanskem odkritju v zdravilih za zdravljenje visokega krvnega tlaka, imenovanih sartani. Z napredkom znanosti in tehnologije v farmaciji se tako izboljšujejo in razvijajo tudi metode in testi za odkrivanje doslej nepoznanih nečistot. Tako je mogoče zaznati tudi že zelo majhne količine NDMA,« so za Večer povedali na JAZMP.

Kljub zelo strogim zahtevam o vsebnosti nečistoč v zdravilih je v tem primeru prišlo do prekoračitve le teh. Vendar so na JAZMP povedali: »Ocenjeno tveganje za nastanek raka je v primeru zaznanih nečistot v zdravilih z ranitidinom, ki je zdravilna učinkovina v zdravilu Ranital, majhno«.

Vsem bolnikom, ki so se zdravili z Ranitalom v leku svetujejo, naj se o nadaljnjem zdravljenju posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom. Na trgu so še druga zdravila za zdravljenje s kislino povezanih bolezni želodca, ki delujejo na podlagi drugih učinkovin – pantoprazol, esomeprazol in omeprazol.

Vse, ki imajo omenjeno zdravilo doma na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozivajo naj preverijo serijo umaknjenega zdravila in naj se obrnejo na najbližjo lekarno. JAZMP pa na drugi strani uporabnikom svetuje nadaljnje jemanje zdravila ali posvetovanje s svojim zdravnikom oz. farmacevtom.

Ker se zdravilo prodaja tako z kot brez recepta so novinarji Večera povprašali v Leku koliko tega zdravila se letno proda. Lek na to ni podal odgovora, domnevno zaradi poslovnih razlogov. NIJZ je povedal, da je bilo lani predpisanih 58.000 receptov za Ranital. JAZMP pa je zatrdil, da je bilo brez recepta prodanih še 55.000 škatlic Ranital S.

Vir: vecer.si