“Napeto je. Vedno bolj. En človek je že umrl v Guangdžovu. Jutri je popolni lock-down. Vse zaprto. Ni to taka nedolžna stvar, kot to Pekinžani pošiljajo v svet. Na Weibo govorijo že o skoraj milijon okužbah,” nam je povedal Slovenec, ki je trenutno na Kitajskem, a zaradi varnosti ne želi biti imenovan.

Glavni vir informacij za Kitajce glede širjenja in uničujočega vpliva novega koronovirusa postaja Weibo. Informacije se širijo bliskovito, a sporočila ostanejo samo nekaj minut, potem jih vladni cenzorji zbrišejo. Tako so kitajske oblasti v svet sporočile, da je v njihovi državi okuženih 1359 ljudi, medtem ko je Weibo poročal o milijon okuženih.

Oblasti prikrivajo razsežnost
Tudi smrt okuženega v Guangdžovu so oblasto označile za lažno novico. Priznajo “samo” 41 smrtnih primerov. Od tega je 39 ljudi umrlo v kitajski provinci Hubei, kjer je mesto Wuhan, od koder izvira virus, po eno smrtno žrtev je virus zahteval v provincah Heilongjiang in Hebei. A smrt v bolnišnici v Guangdžovu so na družbenih omrežjih potrdili tamkajšnji zaposleni.

Foto: epa

“V Wuhanu se skoraj vsak zdravnik, ki pride pomagat, po hitrem postopku okuži. Težava je že tako akutna, da so v bolnicah obesili napise, da zdravnikov ni, ker so zboleli skupaj s preostalim osebjem. Zato so iz vse države poklicali več tisoč zdravnikov na pomoč,” nam je še povedal Slovenec in dodal, da so oblasti to novico potrdile, a so jo opremile s pojasnilom, da zdravniki prihajajo zaradi zagotavljanja bolj temeljite oskrbe.

Mrtvašnice polne, trupla odvažajo v hladilnice
“Videi, ki jih vidiš na Weibo, ti kocine po koncu postavijo. Pokrita trupla v bolnicah. Pravijo, da so vse mrtvašnice že napolnjene, da so morali trupla začeti odvažati v neke mestne hladilnice, kjer drugače skladiščijo meso. Število mrtvih je, če je to res, občutno višje od 42. Tisti njihov državni heroj, imunolog, ki jih je rešil sarsa (sindrom akutne respiratorne stiske), pravi, da bi ta epidemija lahko bila hujša od sarsa, ker se hitreje širi. Kitajci pa pravijo, da ob sarsu ni bilo take panike, kot je zdaj. Niso zapirali šol in turističnih znamenitosti,”
 še pravi. (Na skrivaj posneto dogajanje v bolnišnici si lahko ogledate TUKAJ.)

Bo partija zmagala proti virusu?
Medtem so v Franciji včeraj potrdili prve tri primere okužbe v Evropi z novim virusom, ki izvira iz kitajskega mesta Wuhan, je ECDC danes ocenil, da so v Evropi verjetni novi primeri. A kot zatrjujejo, imajo evropske države potrebne kapacitete, da preprečijo izbruh. To da so v Franciji potrdili prve primere okužbe, pa po oceni centra ni bilo presenetljivo glede na to, da so obolele za virusom, ki povzroča pljučnico, odkrili tudi v drugih državah izven Kitajske. To po oceni ECDC kvečjemu dokazuje, da sredstva za odkrivanje in potrditev v Franciji delujejo.

Avtor Rok Krajnc, več lahko preberete tukaj.