Kljub zmanjšanju števila samomorov v Savinjski regiji, številke še vedno med najvišjimi v Sloveniji

Foto: iskreni.net

V članku “Število samomorov v Savinjski regiji se je zmanjšalo, a smo še vedno pri samem vrhu”, objavljenem na celjeinfo.com lahko beremo, da smo včeraj tudi v Sloveniji obeleževali Svetovni dan preprečevanja samomorov, ki je tako kot lansko leto potekal pod naslovom »Skupaj za preprečevanje samomora«. V Sloveniji je zadnja leta trend samomorilskega količnika v upadanju zato se tudi vsi povezani pri nas še bolj zavzeto pridružujejo preventivnim aktivnostim in ozaveščanju javnosti, ki jih podpirajo tudi mednarodne organizacije.

Samomorilnost je bila v lanskem letu v Sloveniji najnižja po letu 1965, vendar smo se kljub vsemu še vedno uvrstili krepko nad evropsko povprečje. Enako velja tudi za Savinjsko regijo, kjer samomorilnost v zadnjih letih upada, vendar se sama regija uvršča krepko nad slovensko povprečje.

Zavedati se je potrebno, da samomorilnost še vedno predstavlja velik javno zdravstveni problem, vendar lahko veliko samomorov tudi preprečimo s pravilnim pristopom. Podatki za leto 2018 namreč kažejo, da je samomorilni količnik v Sloveniji znašal 17,08 in je bil najnižji po letu 1965. Pri moških je bil samomorilni količnik v letu 2018 26,68 pri ženskah pa 7,60. Samomorilni količnik nam pove koliko je bilo število umrlih zaradi samomorov na 100.000 prebivalcev. Tako je bilo v letu 2018 v Sloveniji zabeleženih 353 samomorov od tega 274 pri moških in 79 pri ženskah.

Vendar nas zgornje številke še vedno postavljajo visoko nad evropsko povprečje, kjer samomorilni količnik znaša 11. Tako v Evropi kot v Sloveniji so samomori pogostejši pri moških kot pri ženskah. Prav tako je večje število samomorov pri moških v višjih starostnih skupinah.

Podobno kot za Slovenijo velja tudi za Savinjsko statistično regijo, ki ima na žalost tretji najvišji skupni samomorilni količnik. Ta za statistično regijo znaša 21,98, kar je bistveno več od državnega povprečja, ki je 17,08. Med moškimi samomorilni količnik za Savinjsko regijo znaša 33,61 in je četrti najvišji v državi. Pri ženska je ta 10,25 in je tretji najvišji v državi.

Žal je bilo absolutno število samomorov v letu 2018 v Savinjski regiji drugo največje med vsemi slovenskimi regijami. Skupno število samomorov je tako bilo v Savinjski regiji kar 56.

Da bi preprečili takšne žalostne usode se trudijo tako na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Slovenskem združenju za preprečevanje samomora, Inštitutu Andreja Marušiča in OZARI.

Članek “Število samomorov v Savinjski regiji se je zmanjšalo, a smo še vedno pri samem vrhu” lahko najdete tukaj: https://www.celje.info/aktualno/stevilo-samomorov-v-savinjski-regiji-se-je-zmanjsalo-a-smo-se-vedno-pri-samem-vrhu/