Zapomnite si te obraze in imena ustavnih sodnikov! Ti so omogočili, da policija tudi v primeru izrednih razmer na meji ne more zavrniti tujca, ki je ilegalno vstopil. (Slika: arhiv Demokracije in US RS)

Zapomnite si te obraze in imena ustavnih sodnikov! Ti so omogočili, da policija tudi v primeru izrednih razmer na meji ne more zavrniti tujca, ki je ilegalno vstopil. (Slika: arhiv Demokracije in US RS)

Ko bo prišlo do izrednih migrantskih razmer (in te najbrž zaradi dogajanj na sirsko-turški meji niso daleč) in bo na deset tisoče ilegalcev drlo prek meje v Slovenijo, policija ne bo imela nikakršnih možnosti, da ukrepa. Osem ustavnih sodnikov je namreč danes sporočilo, omejitve pravice do azila niso mogoče.

Zdaj vzemite v roke papir in svinčnik ter si zapišite naslednja imena sodnikov ustavnega sodišča: Rajko Knez (predsednik), Matej Acceto (podpredsednik), Dunja Jadek Pensa, Špelca Mežnar, Marko Šorli, Marijan Pavčnik, Katja Šugman Stubbe in Rok Čeferin. Ko bodo migranti posilili vašo hčer, zaklali vašega sina, odžrli pokojnino vašim staršem, takrat se spomnite teh imen, ki so omogočila te zločine.

Spomnimo. Leta 2017 je bila sprejeta novela zakona o tujcih, ki organom pregona omogoča, da v primeru ko poslanci državnega zbora izglasujejo izredne razmere, na meji zavrnejo vsakega, ki želi vstopiti v državo. To se najbolj nanaša na ilegalne migrante, ki bi jih vrnili nazaj, če bi ilegalno prestopili mejo. Zakon namreč določa, da policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop, ne dovoli vstopa, tujca, ki je po uveljavitvi te odločitve nezakonito vstopil v Republiko Slovenijo in se na območju, na katerem se izvaja ta člen, nahaja nezakonito, pa privede do državne meje in ga napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil.

Ta del zakona, ki ga je v presojo ustavnosti vložil varuh človekovih pravic, je zdaj razveljavljen. Če smo natančnejši, so razveljavili drugi, tretji in četrti stavek drugega odstavka ter tretji odstavek 10.b člena zakona o tujcih.

To pomeni, da bo morala policija tudi v primeru, ko bi se ponovilo leto 2015, ko je v Slovenijo vstopilo (in na srečo tudi izstopilo) polmilijonska migrantska drhal, obravnavati vsako prošnjo za azil in ilegalne migrante razporediti po Sloveniji. Ne glede na to, da so ilegalno vstopili iz varne države.

Kar bi lahko povzročilo hude konflikte v državi, po vsej verjetnosti pa najbolj pritlehne zločine, kot so posilstva, umori in oboroženi ropi. Državljani Slovenije bi se morali v tem primeru v dobro ilegalcem odpovedati marsikateri ugodnosti, poleg tega, da bi jih morali materialno vzdrževati.

Prvotno objavljeno na demokracija.si .