Lahko v roku štirih do petih let tudi na našem območju pričakujemo vetrno elekrarno?

Slika je simbolična Foto: pixabay.com

Na podlagi osmih državnih prostorskih načrtov, ki so trenutno v pripravi na Ministrstvu za okolje in prostor, bi lahko v kratkem času dobili osem novih polj vetrnih elektrarn. Načrt predvideva tudi postavitev vetrne elektrarne v občini Rogatec in Žetale, kjer bi se lahko vetrnice pričele vrteti v roku štirih ali petih let v kolikor bi investitor Dravske elektrarne v kratkem pridobil vsa potrebna dovoljenja.

Trenutni načrt predvideva, da bi Dravske elektrarne d.o.o., na grebenu Maceljske gore, v mejnem območju občin Žetale in Rogatec ter Hrvaško, postavile šest vetrnih agregatov z vsemi spremljajočimi objekti in ureditvami. Do sedaj so se z načrti že seznanili občinski svetniki v Rogatcu, kjer v lokalni skupnosti za enkrat ni nasprotovanja temu projektu. Župan Rogatca Martin Mikolič je za Štajerski val pojasnil, da je projekt trenutno v začetni fazi in je potrebno pred nadaljnjimi deli oziroma postavitvijo vetrnic opraviti še meritve jakosti vetra, prav tako pa bo moral investitor pridobiti še mnoga soglasja, ki mu bodo omogočala pričetek del.

Na omenjenem območju bi bili postavljeni izpopolnjeni vetrni agregati, ki bi v višino merili med 110 in 140 metrov. Premer rotorja oziroma vetrnic bi po trenutnih načrtih znašal med 125 in 145 metrov je še povedal Mikolič. Župan je ob tem še poudaril, da bo potrebno v primeru postavitve vetrnic poskrbeti še za spremljajočo infrastrukturo.

Foto: ministrstvo za okolje in prostor

V kolikor bi investitor Dravske elektrarne pridobil vsa potrebna dovoljenja bi lahko vetrnice pričele delovati v roku štirih do petih let je napovedal Mikolič. Občani lahko do 20. novembra še podajo predloge in pripombe na trenutni načrt postavitve vetrnih elektrarn na omenjenem območju. Država trenutno postavitev vetrnih elektrarn načrtuje še na Plešivcu, v Mislinji, Dolenji vasi, Senožeških Brdih, na Zajčici, Ojstrici in Paškem Kozjaku.

Vir: Štajerski val