Le še jutri imate čas, da podate ugovor na izračunano vrednost vaše nepremičnine

Foto: mvn.e-prostor.si

Do jutri lahko na vseh občinah in geodetski upravi še oddate mnenje ali pripombe na predlagane modele vrednotenja nepremičnin. V času javne razgrnitve je bilo po poročanju STA opravljenih 2.700 klicev, oddanih 500 dopisov lastnikov nepremičnin ter 90.000 obiskov portala množičnega vrednotenja nepremičnin. Javna razgrnitev je potekala ves oktober.

Na STA so še zapisali, da so na Geodetski upravi RS (Gurs) zadovoljni z odzivom lastnikov nepremičnin, saj so le-ti postavljali zelo konkretna vprašanja, ki so se največ nanašala na področje množičnega vrednotenja nepremičnin.

Lastniki nepremičnin in tudi ostali so lahko od 1. oktobra 2019 na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin https://www.mvn.e-prostor.gov.si/ preverili objavljene predloge modelov vrednotenja in preverili poskusno izračunane vrednosti nepremičnin. Ti izračuni so izvedeni na podlagi objavljenega predloga modelov in podatkov nepremičnin v registru nepremičnin na dan 27. junij 2019.

V kolikor se lastniki ne strinjajo z vrednostjo nepremičnine oziroma poskusnim vrednotenjem in cono imajo do jutri čas, da ugovor podajo na posebnem obrazcu v občini njihove nepremičnine. V kolikor želijo oddati splošne pripombe na modele lahko to prav tako do jutri posredujejo na posebnem obrazcu Gursu.

V bazo podatkov bo vpogled mogoč tudi po končanem obdobju poskusnega izračuna in sicer vse do končnega pripisa posplošenih vrednosti. Tudi na Gursu bodo še vedno po 15. novembru  na voljo za vsa vprašanja lastnikov nepremičnin in sicer preko telefonske številke 080 2009, elektronskega naslova [email protected] ali poštnega naslova Geodetska uprava RS – Vrednotenje, p.p. 35, 1001 Ljubljana.

Leta 2017 je bila namreč sprejeta posodobitev sistem množičnega vrednotenja nepremičnin, v okviru tega je Gurs pripravil predlog novih modelov vrednotenja. Sedaj naj bi se skladno z odločitvijo Ustavnega sodišča lahko pripisane vrednosti nepremičnin uporabile tudi za davčne namene.

Spremembe so zajemale tudi javno razgrnitev predloga modelov vrednotenja po občinah, kar je omogočilo večji vpliv lastnikov na vzpostavitev novega sistema. Po novem bi lahko lastniki uveljavljali tudi posebne okoliščine glede nepremičnine, ki pomembno vplivajo na njeno vrednost. Takšne ugovore bo mogoče oddati po končnem pripisu vrednosti nepremičnine, o čemer bodo lastniki nepremičnin obveščeni tudi po pošti.

Predvideno je bilo, da bo Gurs novo vrednotenje izvedel že letos poleti, a se je ta rok premaknil na 31. marec 2020, zaradi dolgotrajnega postopka priprave modelov, še poroča STA.

Vir. STA