V članku “Z upokojitvijo je bolje počakati do januarja”, avtorice Tanje Fajnik Milakovič lahko beremo, da leto 2020 prinaša tudi pokojninske spremembe, ki predvidevajo višje pokojnine za moške in ženske z otroki. Izboljšave se obetajo tudi za tiste, ki dobivajo ob plači del starostne pokojnine.

V kolikor bodo obveljale pokojninske spremembe, ki jih je potrdila vlada in jih mora sedaj še Državni zbor Republike Slovenije je za vse, ki se odločajo ali se naj upokojijo v letošnjem letu ali naj počakajo na naslednje leto, bolje, da počakajo na leto 2020. To je potrdil tudi generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) Marjan Papež.

Za moške se obeta z letom 2020 zvišanje odmernega odstotka za pokojnino iz 57,25 na 58,5  odstotkov. Do leta 2025 se bi naj ta odmerni odstotek zvišal pri moških, ki imajo vsak 40 let delovne dobe na 63,5 odstotka od osnovne pokojninske osnove. V številkah to pomeni, da moški, ki se bo upokojil letos in bi bila njegova pokojninska osnova 1000 evrov, bi prejel 572,50 evrov pokojnine. Z novim letom bo njegova pokojnina v tem primeru višja za 12,50 evra in bi znašala 585 evrov. V letu 2025 bi z predlagano spremembo takšen moški prejel v primerjavi z letošnjim letom višjo pokojnino za 62,50 evra oziroma bi prejel 635 evrov pokojnine.

Za ženske se odmerni odstotek za enkrat ne bo spreminjal. Pri ženkah, ki se bi upokojile letos bi znašal odmerni odstotek 63,5 odstotka in na isti ravni ostaja tudi v naslednjem letu. »Če sprememb pokojninske zakonodaje ne bi bilo, bi se ženskam v letu 2020 odmerni odstotek s sedanjih 63,5 znižal na 61,5 odstotka,« je povedal Papež. To pomeni, da ženske sedaj dobivajo višje pokojnine kot moški, kateri imajo 40 let delovne dobe. To v praksi pomeni, da danes ženska z 40 let delovne dobe, če ima pokojninsko osnovo 1000 evrov dobi 635 evrov pokojnine oziroma 62,50 evra več kot moški.

Kljub vsemu se pa splača počakati z upokojitvijo na naslednje leto ženskam, ki imajo otroke. Po novem se jim bo namreč za 1,36 odstotka zvišala pokojnina in pri tem bodo lahko uveljavljale tri otroke. V kolikor i imela ženska tri otroke bi se ji z novim letom pokojnina zvišala za 4,08 odstotka ali 40 evrov pri osnovi 1000 evrov. V tem primeru bi njihova pokojnina znašala 675 evrov.

V letu 2020 ostaja v veljavi, da si lahko ženske ali moški, ki so bili na starševskem dopustu in so prejemali nadomestilo znižajo starost ob upokojitvi. Za enega otroka si lahko takšni upravičenci starost za upokojitev znižajo za šest mesecev, za dva otroka 16 mesecev, za tri 26 mesecev, za štiri 36 mesecev, za pet ali več otrok pa 48 mesecev. To pomeni, da se lahko ženska s petimi otroki upokoji štiri leta prej, vendar pri tem ne veljajo dodatni odstotki pri pokojnini, saj bodo takšne osebe lahko izbirale med eno ali drugo ugodnostjo.

Spremembe na bolje se z letom 2020 obetajo tudi moškim in ženskam, ki so dopolnili 40 let delovne dobe in bodo delali še naprej. Sedaj namreč v takšnih primerih upravičenci prejemajo 20 odstotkov bodoče pokojnine, po novem bo ta odstotek 40.  “Vsem tistim, ki že zdaj dobivajo 20 odstotkov in bodo delali tudi v prihodnjem letu, bo Zpiz po uradni dolžnosti izdal novo odločbo. Od 1. januarja bodo prejemali 40 odstotkov starostne pokojnine, vendar največ tri leta. Po treh letih bodo upravičeni le še do 20 odstotkov starostne pokojnine, če bodo še vedno delali,” doda Papež. Drugače bo veljalo za tiste, ki že prejemajo 20 odstotkov predčasne pokojnine. “Ti bodo tudi po novem dobivali le 20 odstotkov predčasne pokojnine k plači. Tisti, ki bodo v prihodnjem letu izpolnili pogoje za predčasno upokojitev in bodo še delali, pa ne bodo več upravičeni do dela predčasne pokojnine,” pojasni Papež.

Naslednje leto lahko upokojenci pričakujejo še izredno uskladitev pokojnin, ki izvedena v primeru vsaj 2,5 odstotne gospodarske rasti v letošnjem letu. Koalicija je predlog izredne uskladitve spremenila, saj je prvotni predlog predvideval uskladitev pokojnin v primeru 3 % gospodarske rasti v letošnjem letu, je bilo to spremenjeno zaradi napovedi Umarja, ki je napovedal 2,8 odstotno gospodarsko rast v letošnjem letu.

Članek “Z upokojitvijo je bolje počakati do januarja” je dosegljiv tukaj: https://www.vecer.com/z-upokojitvijo-je-bolje-pocakati-do-januarja-10076007