Najdražja pnevmatika ni nujno tudi najboljša

Foto: pixabay.com

V petek bodo morali biti jekleni konjički po zakonu opremljeni z zimsko opremo. Ob tem je vodja AMZS servisa Jurij Kočar za STA opozoril, da je slovenski trg že konsolidiran in izloči najslabše pnevmatike zato lahko lastniki velikokrat najdejo dober kompromis med ceno in kakovostjo. Ob tem je še opozoril, da ni nujno, da najdražja pnevmatika pomeni tudi najboljšo kakovost.

Zaradi tega Kočar poudarja, da ni pravila po katerem bi se dalo izbrati najboljšo pnevmatiko. Zato je pomembno, da nakup izvedete skupaj s strokovnjakom, saj je izbira prave pnevmatike odvisna od tipa vozila, potreb voznika in načina vožnje. V tem primeru vam lahko takšna pnevmatika po besedah Kočarja služi štiri do pet let, kolikor je tudi normalna življenjska doba pnevmatike.

Delovne izkušnje Jurija Kočarja kažejo, da so Slovenci zelo odgovorni in skrbni pri svojih vozilih zato redno skrbijo tudi za menjavo pnevmatik in pri tem kupujejo takšne, ki so kakovostne. V pogovoru za STA je še dejal, da tudi s strani policistov prejema sporočila o tem, da slovenski vozniki niso problematični, vendar je žal drugače s tujimi uporabniki naših cest.

Kočar je ob tem še opozoril, da se moramo zavedati, da z neustrezno opremljenimi vozili ogrožamo sebe in druge udeležence v cestnem prometu. Povedal je tudi, da v njihovih delavnicah opazijo tudi primere, ko imajo vozniki obrabljene pnevmatike do te mere, da to meji že na okvaro. Vsekakor se takšni vozniki ne zavedajo, da je pnevmatika temelj varne, udobne in varčne vožnje.

V Sloveniji je zakonsko predpisano, da morajo biti osebna vozila od 15. novembra do 15. marca opremljena z zimsko opremo oziroma morajo vozniki upoštevati tudi razmere na cesti in s tem prilagoditi opremo vozila. To pomeni, da v kolikor bi bil sneg izven zakonsko določenega obdobja, morajo tudi takrat imeti vozila zimsko opremo. Kočar je ob tem povedal še, da je primeren čas za zimske pnevmatike, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija.

Vir: STA