Nekaj podobnega bi potrebovali tudi v Sloveniji: Prvi semafor za pešče in kolesarje, ki “bulijo” v mobilne naprave

Foto: pixabay.com

Na Hrvaškem se bolj kot pri nas zavedajo «obsedenosti« z obilno tehnologijo. Zato so minuli teden v Zagrebu postavili prvi semafor, ki je namenjen pešcem, ki so pred prečkanjem ceste zatopljeni v mobilni telefon. V okviru kampanje Dan brez mobilnih telefonov v prometu so tako postavili semafor, ki takšnim udeležencem sveti na pločnik tik pred prehodom za pešce.

Sam semafor v središču Zagreba ima opozorilni namen. Takšen semafor namreč projicira rdečo luč na semaforju na pločnik pred prehodom za pešce in jo odseva tudi na zaslon mobilnih telefonov, v katere so zatopljeni pešci in kolesarji, namesto, da bi bili osredotočeni na dogajanje v prometu.

V tem primeru, ko gori rdeča luč na semaforju postane tudi zaslon mobilnika rdeč in tako želijo pešce prisiliti, da umaknejo pogled z naprave in se osredotočijo na prečkanje ceste. Zaradi horizontalne signalizacije lahko rdečo luč opazijo udeleženci tudi s perifernim vidom na pločniku.

Projekt so zasnovali na zagrebški fakulteti za promet, ki raziskujejo obnašanje pešcev v prometu med tem, ko uporabljajo mobilne telefone. Sedaj bodo opazovali kako in če takšna signalizacija vpliva na njihovo obnašanje v prometu.

Raziskave na Hrvaškem so namreč pokazale, da 50 odstotkov pešcev in 33 odstotkov kolesarjev uporablja mobilne telefone med prečkanjem ceste. Približno petina takšnih sploh ne opazi, da je bila v času njihovega prečkanja ceste na semaforju rdeča luč. Statistike so pokazale tudi, da so mobilni telefoni takoj za alkoholom, preveliko hitrostjo in neuporabo varnostnih pasov četrti »morilci« v cestnem prometu.

Vir: STA