Neuspela pogajanja kažejo, da bo v ponedeljek izvedena stavka na Pošti Slovenije

Foto: pixabay.com

V članku  “Neuspešna tudi današnja pogajanja pred stavko na Pošti Slovenije”,  objavljen na STA lahko beremo, da Sindikat poštnih delavcev in vodstvo Pošte Slovenije kljub včerajšnjim celodnevnim pogajanjem niso našli skupnega jezika, ki bi preprečil za v ponedeljek napovedano stavko v pošti Slovenije. Saša Gržinič, predsednik sindikata je ob tem za STA povedala, da lahko stavko prepreči samo še čudež.

Neuspeh pogajanj je po besedah Gržiniča posledica vztrajanja vsake strani pri svojih zahtevah, predvsem na področju plač. Gržinič je ob tem še dodal, da jim vodstvo pri tej tematiki praktično ni bilo pripravljeno ponuditi nič in bi se naj o novem predlogu pričeli pogajati šele leta 2021, pri drugih zahtevah pa bi naj kljub vsemu dosegli načelen kompromis. Danes v Pošti Slovenije ne načrtujejo novih pogajanj, le-ta bi lahko bila pred ponedeljkovo sejo morda še jutri.

Gržinič je za STA še dodal gre za prvo stavko v takšni obliki zato na njo v celoti naj ne bi bila pripravljena v tem trenutku še nobena stran. Po njegovih besedah velika večina zaposlenih sploh ne bo mogla stavkati, zato v ponedeljek ne pričakujejo večjih težav pri dostavi pošiljk. Da bo temu res tako jih zavezuje tudi zakon, ki nalaga, da morajo biti vse pošiljke, ki so bile sprejete pred stavko tudi dostavljene.

Na dogajanje so se za STA odzvali tudi na pošti Slovenije, ki so prepričani, da pogajanja o stavkovnih zahtevah še niso v celoti zaključena. Tudi sami so potrdili, da sta »sprti« strani že zbližali večino stališč na pomembnih točkah ter, da res ostaja največja težava v zahtevi sindikata po zvišanju plač. Takšne spremembe plač bi naj imele po mnenju vodstva Pošte Slovenije velik vpliv na finančno poslovanje podjetja. Vodstvo je prepričano, da so zvišanje plač v letih 2019 in 2020 uredili z veljavnim dogovorom o stavkovnih zahtevah, ki je bil sklenjen februarja letos, zato po njihovem v to področje ni več mogoče posegati.

Ob tem je potrebno spomniti, da so v sindikatu že konec oktobra napovedali stavko 11. Novembra. Za to potezo so se odločili, ker zahtevajo zaposlitev novih 300 delavcev v Pošti Slovenije, ki bi razbremenili sedanje zaposlene. Zahtevajo še dvig plač.

Stavka, ki se bi po trenutnih napovedih pričela v ponedeljek, 11. novembra ob 00.00, bi naj potekala v vseh objektih Pošte Slovenije ter tudi v invalidskem podjetju Pošte Slovenije.

 Članek “Neuspešna tudi današnja pogajanja pred stavko na Pošti Slovenije (dopolnjeno)” je dosegljiv tukaj: https://www.sta.si/2695245/neuspesna-tudi-danasnja-pogajanja-pred-stavko-na-posti-slovenije