Po poročanju celje.info bo občina Žalec v kratkem dobila dve izmed največjih gospodarskih pridobitev v zadnjih letih. Z obratovanjem v naslednjem tednu začenja nov štirizvezdični hotel A, jeseni pa Lidlov logistični center.

V hotelu bo 54 sob, štiri so od tega namenjen najbolj zahtevnim gostom, del sob bo prilagojen športnikom. Do 100 gostov bo lahko sprejel gostinski del hotela. V hotelu je wellness center s savnami ter fitnesom in konferenčna soba za 60 oseb. Hotel trenutno zaposluje 22 ljudi, lastnik hotela je Enes Draganović. Naložba je ocenjena na 5,8 milijona evrov. V začetku septembra bo uradno odprtje hotela. Hotel začenja z obratovanjem, stekle so tudi priprave na drugo fazo, katera predvideva izgradnjo gostinskega objekta s kavarno, slaščičarno, picerijo in restavracijo. Sledila bo še gradnja bencinskega servisa.

Trenutno zaposluje Enes Draganović 130 ljudi in vodi več podjetij v Žalcu. Mednarodni transport je osnovna dejavnost Draganovićevih podjetij, le-tega opravlja s 95 lastnimi tovornjaki. Njegova podjetja se ukvarjajo še s tehničnimi pregledi, avtovleko, geotermalnimi storitvami,…

Gradnja novega Lidlovega logističnega centra poteka po načrtih, gradnja je v zaključni fazi, kmalu bo objekt predan ekipam, ki bodo pripravile vse potrebno za selitev s trenutne lokacije v Komendi ter zagon novega logističnega centra v Žalcu. To skladišče je eno prvih modularnih Lidlovih skladišč na svetu, ki se bo raztezalo na kar 13 hektarih zemljišč, meri več kot 57.0000 kvadratnih metrov, celotna investicija znaša 70 milijonov evrov ter je ena največja enkratna investicija Lidla Slovenija do sedaj. Bo pa novo skladišče veliko večje od obstoječega skladišča v Komendi.

 Je pa stavba  zgrajena po standardih, z njimi se bo Lidl Slovenija lahko potegoval za LEED certifikat – mednarodno priznan certifikat trajnostne gradnje in delovanja, ki ga podeljuje US Green Building Council. Deloval bo logistični center  v celoti okolju čim bolj prijazno, saj bodo za hlajenje uporabljali okolju prijazne materiale, za ogrevanje bodo koristili odpadlo toploto in hladilne tehnike, center pa bo imel tudi 1 MW veliko sončno elektrarno. Pri projektu se je skoraj v celoti Lidl Slovenija naslonil na domače znanje, pri projektu je do danes sodelovalo več kot 15 slovenskih podjetij, obenem je generalni izvajalec za gradnjo logističnega centra je slovensko podjetje.

M.I.