Včeraj se je na obisku v Šentjurju mudil minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je v izjavi za javnost povedal, da se zaveda potrebe po novi dvorani v Šentjurju, a ministrstvo tega denarja nima. Šentjurski župan Marko Diaci je ob tem ministru predlagal povišanje postavke za šolstvo v državnem proračunu.

Minister je povedal, da težko daje obljube o gradnji nove dvorane v Šentjurju. Na srečanju je predstavnikom šentjurske občine in ravnateljema dveh šentjurskih osnovnih šol je pojasnil, kateri razpisi bodo objavljeni v naslednjem šolskem letu.

V naslednjem letu bo prvič po letu 2011 objavljen razpis za infrastrukturne projekte v šolstvu, a bo na voljo zgolj pet milijonov evrov. Enak znesek bo zagotovljen tudi v letu 2021. Pogoj za pridobitev omenjenih sredstev je gradbeno dovoljenje za nove šolske objekte, je še povedal minister.

Tako je župan Šentjurja ocenil, da bodo težko prišli do denarja za novo športno dvorano, čeprav bi po njegovo rešili osnovnošolsko in srednješolsko telovadbo ter večnamenske potrebe. Tako lahko občani pričakujejo še eno neuresničeno predvolilno obljubo župana. Ob tem je potrebno tudi spomniti, da se je župana opozarjalo na nesmotrnost težnje po gradnji nove dvorane ampak je bolje obnoviti obstoječo v Hruševcu.

Župan je po srečanju še povedal: »Od ministrstva smo pričakovali sofinanciranje gradnje nove športne dvorane, očitno bomo zdaj morali počakati, kaj se bo zgodilo z državnim proračunom. V DZ sem poslal tudi pismo s pobudo, da se zvišajo sredstva za šolsko infrastrukturo«.

Marko Diaci je hotel ministra o nujnosti dvorane prepričati tudi s tem, da je občina pripravila vso potrebno dokumentacijo za novo športno dvorano in pripravo le-te tudi financirala. Ministru je še povedal, da v kolikor bi občina sama zagotovila sredstva za izgradnjo nove športne dvorane ne bi mogla izpeljati nobenega drugega projekta.

Prve ocene kažejo, da bi nova dvorana stala med sedem in osem milijonov evrov, od Eko sklada pa je občina pridobila 1,3 milijona evrov. Ta denar ima občina na razpolago do leta 2021, v kolikor ga do takrat ne porabijo, ga bodo morali po besedah župana vrniti.

M.I.