Odbojkarjem in strokovnemu štabu za uspeh na evropskem prvenstvu nagrada med 280.000 in 320.000 evrov

Foto: OZS.si

Slovenski odbojkarji so si s srebrno medaljo na nedavnem evropskem prvenstvu prislužili tudi okoli 280.000 evrov denarne nagrade. 200.000 evrov jim je namenila evropska krovna organizacija, 50.000 evrov slovenska vlada in 30.000 bi naj dobili od ministrstva.

»Sam ne menim, da nam bi morala dati država več. V proračunu je pač denarja, kot ga je, z njim se ne sme razmetavati. Konec koncev, če ne bi bilo državnih sredstev, mi tega prvenstva sploh ne bi mogli organizirati. Mogoče računamo na nagrado še s kakšnega naslova, pričakujem, da bo končni znesek nagrad znašal med 280 in 320.000 evri, moram pa reči, da bo šel denar iz nagrad izključno ekipi. Ta se bo tudi sama odločila, kako bodo denar znotraj nje porazdelili, s tem OZS nima ničesar,« je o razporeditvi denarja na srečanju z novinarji razmišljal Ropret.

Odbojkarska zveza se po besedah predsednika še ni pogovarjala o novi pogodbi z Albertom Giulianijem, vendar ta kljub vsemu ostaja slovenski selektor: »Alberto ostaja selektor, ima še pogodbo za eno leto. Pričakujem pa, da se bo v kratkem, če ne prej, na januarskih olimpijskih kvalifikacijah v Berlinu, pojavil kakšen menedžer, ki bo skušal poskrbeti za kakšne popravke v pogodbi. O tem nas učijo izkušnje,« je povedal Ropret. Na srečanju z novinarji se je še enkrat ozrl na finalno tekmo Slovenija Srbija, ki so jo Slovenci izgubili z 1:3.

»Srbi so zasluženo prvaki, na prvenstvu niso izgubili niti ene tekme. Naš poraz v finalu pa je posledica več dejavnikov, eden od njih je, da mi pred finalom za razliko od Srbov nismo okusili igranja v dvorani Bercy, drugi pa, da smo se srečali z nekdanjim našim selektorjem. To v danih okoliščinah ni bilo najbolje, da je stal na nasprotni strani. Naša igra je specifična, oni so jo v drugem delu finala prebrali, kar je zagotovo tudi zasluga Kovača,« je povedal Ropret. O srbskem strategu Slobodanu Kovaču, ki je pred tem vodil Slovensko reprezentanco.

»On je veliko storil že v naši reprezentanci. Pod njegovim vodstvom smo zmagali v drugem kakovostnem razredu lige narodov, tudi na svetovnem prvenstvu v Italiji smo zabeležili lep rezultat, ki pa nas ni povsem zadovoljil. Srbe je zdaj znal povezati, na kvalifikacijah za olimpijske igre je bila videti relativno ‘bogo’, on pa je znal to obrniti. Našel je kemijo v ekipi, prišli so rezultati,« meni predsednik OZS. Predsednik je še povedal, da ima Slovenija močno jedro reprezentance, saj nihče od odbojkarjev po evropskem prvenstvu ni napovedal upokojitve.

»Mogoče imate vi drugačne informacije, toda meni nihče ni nakazal možnosti, da bi prenehal z igranjem v reprezentanci. Ko smo se pogovarjali o načrtih za prihodnost, nihče ni omenil, da ga ne bo več v reprezentanci, » tudi zaradi tega je Ropret prepričan, da bodo na naslednjem zboru v mesecu januarju, ko bodo potekale evropske kvalifikacije za olimpijske igre, prisotni vsi naši najboljši odbojkarji. »Fantje so res neverjetni. Nobena izmed reprezentanc nima tako natrpanega programa, a pri nas odpovedi ni. Fantje se res žrtvujejo za ekipo, v svetu športa je tako reprezentanco težko najti,« je zaključil predsednik OZS.

M.I.