Papež Frančišek imenoval 13 novih kardinalov, ideološko blizu njemu

Foto: zgodovina.si

Nemška tiskovna agencija dpa je poročala, da je včeraj na slovesnosti v baziliki sv. Petra v Vatikanu papež Frančišek imenoval 13 novih kardinalov. Novoimenovani kardinali naj bi bili ideološko močno povezani s papežem, ki se v svojem pontifikatu zavzema za revne in migrante.

Novi kardinali prihajajo iz Evrope, Amerike, Azije in Afrike. Med njimi je 10 novih kardinalov mlajših od 80 let in imajo s tem pravico sodelovati na konklavu in oddati svoj glas za novega papeža.

Dva od trinajstih novih kardinalov prihajata iz večinsko muslimanskih držav. Gre za nadškofa iz indonezijske Džakarte Ignatiusa Suharyo Hardjoatmotjo in nadškofa v maroškem Rabatu Cristobala Lopeza Romera, ki je sicer po rodu Španec.

Ostalih 11 novih kardinalov prihaja iz Luksemburga, Italije, Španije, portugalske, Velike Britanije, Litve, Konga, Gvatemale, Kube, Kanade in Angole. Papež Frančišek je v svojem pontifikatu imenoval do sedaj 67 kardinalov od skupaj 128, ki so trenutno upravičeni glasovati na konklavu, je še dodala dpa.

M.I.