Poglejte kateri gostinski obrati v naši okolici niso izpolnjevali minimalnih higienskih ukrepov!

Foto: UVHVVR

V članku “To je seznam prek 300 lokalov, v katerih je higiena vprašljiva”, avtorja Davida Juga, lahko beremo, da so inšpektorji urada za varno hrano lani zaradi pomanjkljivih higienskih razmer izdali odločbe več kot 300 lokalom. 

 

V skladiščnih prostorih pred kuhinjo so namreč našli mišje iztrebke, ponekod niso imeli mila za umivanje rok, drugje so si roke brisali v zelo umazane brisače, ponekod pa se je na tesnilih hladilnikov in skrinj ter pomivalnih koritih razrastla celo plesen.

Takšne stvari so našli inšpektorji v  kitajski restavraciji Peking na Bledu, zaradi tega jim je bila izdana odločba o začasni prepovedi uporabe prostorov in opreme za pripravo in strežbo jedi ter pijač.

V Cerkljah so v gostišču Češnar našli z nape viseče ostanke maščobe, na salamoreznici so inšpektorji našli ostanke nečistoč, v skrinji so hranili neoznačena živila, tri pakiranja hrenovk, jogurta in puranja klobasa so imeli pretečen rok uporabe, v hladilniku pa so hranili celo plesniv sir. Pomite krožnike in košaro s kruhom so v gostišču hranili na tleh zraven stopnic, ki vodijo v skladišče, v katerem so odkrili še več živil s pretečenim rokom uporabe. V lešnikih, kosmičih in koruznem zdrobu so našli molje, zato so tudi tej gostilni izdali odločbo o prepovedi začasne uporabe prostorov in opreme za pripravo hrane.

Prav tako v Cerkljah so inšpektorji v piceriji Tonač našli ostanke nečistoč v hladilniku, na okenski polici za pečjo, v kateri so pekli kruh, so našli ostanke starega kruha in mrtve muhe. V piceriji je bila napa močno zamaščena, niso imeli tople vode, umivalnik za roke pred straniščem je bil brez odtoka. Jedi v hladilnici niso imeli pokrite in niso bile označene z rokom uporabe, prav tako roka uporabe niso imela označena živila v skrinji.

Odločbo o začasnem zaprtju je prejela tudi gostila in picerija Strahinc v Bitnjah, saj je bilo v posodah, kjer so hranili hrano videti ostanke zastarele hrane, meso pa so hranili v pretoplem hladilniku. Začasno prepoved je dobilo tudi gostišče Pri Čebelici iz Brda pri Lukovici.

En dan je bila zaprta tudi kuhinja Kratochwill v Murski Soboti, ker so jo v tem času ustrezno očistili. Iz gostišča so morali odstraniti tudi 14 kilogramov lignjev, 25 kilogramov osličev in skoraj 50 kilogramov mesa, ker živila niso bila ustrezno označena.

V Gostilni Škafar iz Lendave so inšpektorji našli zasušene ostanke hrane in maščobe v kuhinji. V gostinskem obratu Verace iz Nove Gorice je bila težava umazanija na tleh in stenah ter prašni viseči kabli, ki so viseli do tal.

Prepoved obratovanje je doletela tudi Hotel Breza, ki deluje v sklopu Term Olimia, saj je eden od zaposlenih v prostoru za pripravo slaščic mešal meso, kar predpisi prepovedujejo.

Inšpekcijski ukrepi so doleteli tudi restavracijo Sushimama na Wolfovi ulici v Ljubljani, lokal Franci na balanci, Klub 300, kavarno Tlačan na Blejskem gradu, Malibu v Lendavi, Iceland na Čopovi v Ljubljana, Kongo v Grosupljem. Bar Pumpa 2 v Gornji Radgoni je dobil prepoved poslovanja, saj niso bili registrirani na upravi za varno hrano.

Na spodnji povezavi lahko pogledate vse kršitelje, ki so jih zaznali inšpektorji: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1O5ivJGBUP5RHn9Vn76LZI3IFAh4mGzPJ&ll=46.16544470636759%2C14.99638700606522&z=9

Članek “To je seznam prek 300 lokalov, v katerih je higiena vprašljiva” je dosegljiv tukaj:https://www.zurnal24.si/slovenija/to-je-seznam-prek-300-lokalov-v-katerih-je-higiena-vprasljiva-294124