Poglejte, koliko milijonov bi požrešna politika v Sloveniji vzela Luki Dončiću!

Foto: epa

“Spoštovani, hipotetično je izračun naslednji: 20 milijonov dolarjev je 18 milijonov evrov. Prispevki bi znašali 6,87 milijonov in dohodnina 4,65 milijonov. Od 18 milijonov bi mu ostalo 6,48 milijonov. To pomeni, da bi država vzela 64 % in njemu ostane 36 %. Tako bi bilo, če bi bil izplačevalec v tujini,” odgovarja davčni strokovnjak Ivan Simič na vprašanje o zaslužku, ki bi preostal slovenskemu košarkarskemu biseru. Od stotih milijonov dolarjev, kolikor naj bi dobil za sponzoriranje športnih copatov Nike, bi mu tako ostalo le 36 milijonov. Še vedno ogromno denarja za običajnega smrtnika, a nerazumljiv ter bistveno večji in povsem nesorazmeren delež bi mu vzela država.

Luka Dončić spada med največje ambasadorje Slovenije v svetu ta hip. Pred nekaj dnevi je podpisal zelo donosno pogodbo s športno znamko košarkarskih copatov Air Jordan, ki jo zastopa v okviru korporacije Nike najboljši košarkar na svetu v zgodovini Michael Jordan. Vrednost znamke je na svetovnem trgu 1,9 milijarde dolarjev. V medijih se pojavlja številka, da bi Dončić prek tega sponzorstva v naslednjih petih letih zaslužil 100 milijonov dolarjev.

Luka Dončić je poleg kolesarskega šampiona Primoža Rogliča zopet pri nekaterih Slovencih sprožil tradicionalno slovensko zavist. Po objavljeni novici se je predvsem na forumih RTV SLO in socialnih omrežjih zopet sprožila debata, da mora “Čudežni Luka”, kot mu pravijo v Združenih državah Amerike, ves davek od svojega trdo prigaranega denarja plačati v Sloveniji. Izgovori pa vedno isti. Državi je dolžan zato, ker je tukaj obiskoval osnovno šolo, vrtec, imel zdravstveno oskrbo in se vozil kot otrok po ljubljanskih pločnikih s svojim kolesom. Aja, ter uporabljal javni asfalt in koše za igranje košarke.

Avtor Luka Perš, članek je bil prvotno objavljen tukaj.