Po poročanju STA je na železniški postaji Rimske Toplice drugič v nekaj več kot tednu dni prišlo do iztirjenja vlaka, so sporočili iz Slovenskih železnic (SŽ). Včeraj dopoldne sta namreč iztirila lokomotiva in vagon tovornega vlaka. Do nadaljnjega je proga Zidani Most-Celje zaprta, na SŽ so za potnike organizirali nadomestni avtobusni prevoz. Obenem poudarjajo, da lahko zaradi nadomestnega prevoza pride do krajših zamud.

Matjaž Krajnc, direktor družbe SŽ Infrastruktura je za TV Slovenija povedal, da je ob 17.20 uri pri uvozu na postajo prišlo do iztirjenja lokomotive mednarodnega tovornega vlaka z 21 vagoni, ki je bil na poti med Koprom in Hodošem.

Minuli teden sta praktično na istem mestu iztirila madžarska vagona mednarodnega potniškega vlaka, med okoli 200 potniki na vlaku nihče ni bil poškodovan. Generalni direktor SŽ Dušan Mes je takrat ocenil, da ni šlo za napako na infrastrukturi, ampak najverjetneje na vagonih. Na tej postaji je bila še ena nesreča na tej postaji leta 2012.

Na vprašanje zakaj prihaja do nesreč prav na tem delu je Krajnc odgovoril, da so se vse nesreče zgodile pri vožnji v odklon ter pri zelo nizkih hitrostih. Povedal je, trenutno v okviru projekta celovite nadgradnje železniške proge Zidani Most-Celje potekajo gradbena dela na levem tiru med Rimskimi Toplicami in Laškim, zato je proga na tem delu zaprta. Zato ob prihodu na postajo Rimske Toplice vsi vlaki iz smeri Zidanega Mosta prehajajo na desno stran in vozijo odklon. Krajnc trenutno še ne more reči kaj se dogaja na tej kretniški zvezi in kaj je vzrok današnjega iztirjenja. Zagotovil je, da je bila kretnica oziroma celotna proga na tem delu v normalnem stanju in so jo po iztirjenju minuli teden tudi sanirali ter naravnali.

M.I.