Poslovil se je pevec Karel Gott, ki je zapel naslovno pesem v risanki Čebelica Maja

Foto: bbc.com

V torek je v starosti 81. let umrl češki glasbenik Karel Gott. Karel Gott je bil najbolj poznan in priljubljen v Nemčiji, kjer so ga poimenovali »Sinatra Vzhoda«. V Sloveniji ga večina pozna po znameniti pesmi iz risanke Čebelica Maja, za katero je uvodno pesmico zapel v češčini, slovaščini in nemščini. Slovensko različico je zapel Janko Ropret.

Francoska tiskovna agencija AFP je zapisala, da je novico o smrti sporočila pevčeva družina. »Z najglobljo žalostjo v srcu sporočam, da je v torek malo pred polnočjo po hudi bolezni umrl moj ljubljeni mož Karel Gott,« je žalostno novico na glasbenikovi spletni strani sporočila žena Karla Gotta Ivana Gottova. Zapisala je še, da je pevec umrl doma v spanju, v krogu svoje družine. Zadnja leta se je legendarni pevec boril z levkemijo zaradi katere je bil meseca septembra tudi hospitaliziran.

Ob tej novici se je Gotta spomnil tudi češki predsednik Miloš Zeman: »Izjemno žalostna novica za celotno državo. Karel Gott je bil pravi umetnik, ki se je razdajal drugim.« Češki premier Andrej Babiš pa bo vladi predlagal, da se od pevca poslovijo z državnimi častmi v praški katedrali Sv. Vida.

Gott je v svoji šestdesetletni karieri izdal več kot 100 albumov in samo v Nemčiji prodal 23 milijonov kopij. Skupno naj bi prodal po svetu več kot 100 milijonov albumov. Znan je bil tudi po priredbi uspešnice Royja Orbisona Pretty Woman.

Karel Gott, ki se je rodil 14. julija 1939 se je pred študijem petja izučil za elektromehanika. Zaslovel je v 60. letih minulega stoletja s turnejami po ZDA in Zahodni Nemčiji.

M.I.