Po poročanju STA je Facebook več sto pogodbenikom plačeval za prisluškovanje pogovorom uporabnikov in prepisovanje njihovih posameznih odsekov, so poročali ameriški mediji. Na Facebooku so početje priznali, zagotovili so, da so pridobili soglasja uporabnikov ter da je s spornim početjem prenehal.

Namen prisluškovanja in prepisovanja naj bi bilo preizkusiti sposobnosti Facebookovih orodij umetne inteligence za interpretacijo sporočil. Pogodbeniki naj ne bi vedeli kaj je namen njihovega početja ter od kod posnetki izvirajo, poroča STA.

Obenem so Amazon, Apple in Google, ki ponujajo digitalne asistente za upravljanje z govorom, v preteklosti priznali, da so analizirali ter govor uporabnikov, z namenom, da bi svoje storitve in izdelke izboljšali. Pred tedni sta Apple in Google zagotovila, da sta s sporno prakso prenehala, Amazon je ponudil možnost blokade shranjevanja njihovega govora uporabnikom.

STA poroča, da gre pri Facebook-u še za eno v vrsti afer, ki so povezane z varstvom osebnih podatkov uporabnikov. Zaradi kršenja zasebnosti v ZDA je nedavno plačal pet milijard dolarjev (4,4 milijarde evrov) kazni, gre za rekordno višino za tovrstna kazniva dejanja.

Vir: STA