Po poročanju STA policija ugotavlja, da so slovenske družbe in organizacije v zadnjem obdobju ponovno tarča spletnih goljufov. V porastu so t.i. direktorske prevare, pri katerih goljufi v imenu direktorja računovodstvu pošiljajo elektronska sporočila z navodili o nakazilu več deset tisoč evrov na transakcijski račun v tujini. Pri tem opozarjajo, da gre za lažna sporočila.

Na območju policijskih uprav Kranj, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica je v zadnjih dveh tednih policija obravnavala več spletnih goljufij, v katerih so bila podjetja ali organizacije oškodovane za več kot 300.000 evrov. Pri teh goljufijah  po poročanju STA storilci preko javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, nato pa najpogosteje na elektronski predal tajništva ali računovodstva pošljejo lažno sporočilo. Nato se v sporočilu predstavijo kot direktor družbe, prejemnika skušajo prepričati, da nakaže denar na določen transakcijski račun v tujini. Obenem naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila. Pri tem ga najpogosteje za transakcijski račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji in Španiji.

Po poročanju STA policija pojasnjuje, da so Imetniki bančnih računov so t .i. denarne mule, ki nakazan znesek praviloma takoj dvignejo in po drugi denarni poti, po navadi z nakazilom preko plačilnega sistema Western Union, prenakažejo goljufom, določen znesek pa obdržijo kot provizijo za opravljeno storitev. Zaradi razloga ker ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, je lahko na ta način sled za denarjem izgubljena, poroča STA.

Policija zato ponovno opozarja vse družbe in organizacije, naj bodo pozorni na morebitna prejeta tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino, še posebej osebam, s katerimi družba do sedaj ni poslovala ali pa pošiljatelj obvešča o nenadni menjavi številke transakcijskega računa. Obenem pojasnjujejo, da v kolikor pride do tovrstne goljufive transakcije, predlagajo, da o tem takoj obvestijo banko in zadevo prijavijo na policiji.

Vir: STA