Razmere v Gorenju naj bi bile po navedbah predstavnika sindikata kritične

Foto: gorenjegrup.com

STA je poročal, da so se v četrtek zaradi napovedanih sprememb v Gorenju in načrtov za prihodnost v tem podjetju srečala podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermolj in predstavnik ki delavcev. Žan Zeba predsednik sindikata Skei Gorenje je ob tem povedal, da so zaposleni v podjetju zaskrbljeni in prestrašeni, ker je po njihovem mnenju stanje v podjetju kritično in daleč od pričakovanega.

V preteklem tednu se je Dermolj srečal tudi z glavnim direktorjem Gorenja Chao Liujem in izvršilnim podpredsednikom velenjske družbe Tomažem Korošcem. Po sestanku so na občini za STA pojasnili, da so se za to potezo odločili na podlagi zaskrbljujočih informacijah o morebitni selitvi uprave Gorenja v Ljubljano.

Da so zaposleni zaskrbljeni in prestrašeni na četrtkovem sestanku s predstavnikom velenjske občine potrdil tudi Zeba. Poleg tega se okoli prihodnosti Gorenja pojavljajo številne govorice in informacije, poleg tega pa bi po mnenju občine predstavljala selitev uprave v Ljubljano za veliko zaposlenih težave.

Zeba je ob tem povedal, da se delavci soočajo s precejšnjim pritiskom na povečanje tempa dela, zato prihaja tudi slabšanja medsebojnih odnosov med zaposlenimi in večanja števila bolniških odsotnosti. Prav tako se soočajo z velikim številom odhodov iz podjetja. Predstavnik sindikata Skei Gorenje je še povedal, da jim je bilo ob prevzemu veliko obljubljeno, čemur so zaposleni tudi verjeli, saj bi naj po teh zagotovitvah bila pred Gorenjem svetla prihodnost. Sedaj spoznavajo, se razmere ne odvijajo v to smer ampak se vse bolj zaostrujejo in prihaja med drugim tudi do odpuščanj med katerimi so tudi invalidi.

Drago Buha delavski direktor v Gorenju je povedal, da nima stikov z vodstvom, saj kolegiji direktorji potekajo brez delavskega direktorja. Prepričanj je tudi, da bi z delitvijo upravnega in proizvodnega dela Gorenja uničili 69 let staro tradicijo razvoja Velenja s pomočjo Gorenja. Posledica bi bila v tem, da bi se visoko izobražen kader preselil iz Velenje, v podjetju pa bi ostali samo nekvalificirani delavci.

Po besedah Dermola naj bi imeli zaposleni podporo lokalne skupnosti in hkrati izrazil prepričanje, da bi lahko upravni del podjetja deloval enako produktivno, če bi ostal v Velenju. Tudi občina naj bi po njegovih besedah seznanila vodstvo podjetja, da se s takšnimi ukrepi ne strinjajo, saj si mora država prizadevati za decentralizacijo.

Vir: STA