Preiskovalna komisija, ki preiskuje program otroške srčne kardiologije bo v tem tednu ponovno izvedla zaslišanje devetih prič. Zaslišanja bo izvedla v sredo, četrtek in petek. Med deveterico vabljenih sta v tem tednu nekdanja ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc in nekdanji minister za zdravje Samo Fakin ter sedanji minister za zdravje Aleš Šabeder. Med vabljenimi je tudi državna sekretarka na ministrstvu v času Milojke Kolar Celarc, Ana Medved.

Se bodo vabljeni spomnili zakaj se je ustanovil Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni?

Zaslišanje prič pred preiskovalno komisijo, ki ugotavlja odgovornost nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije bo namenjeno v prvi vrsti ugotavljanju procesa ustanavljanja in delovanja NIOSB-ja, saj je večina vabljenih prič povezana s to zgodbo.

Zaradi tega bodo pred komisijo v sredo pričali nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v času katere je bil ustanovljen NIOSB, Aleš Šabeder, ki je bil v času ustanavljanja NIOSB-ja direktor UKC Ljubljana in Igor Gregorič, ki je bil predsednik Sveta NIOSB in avtor mednarodnega poročila iz leta 2015, ki je razkrilo anomalije na otroški srčni kirurgiji.

V četrtek bo komisija zaslišala Jadranko Buratovič Ponikvar, ki je bila strokovna direktorica UKC Ljubljana v času ustanavljanja NIOSB-ja, nekdanjo državno sekretarko v času ministrovanja Kolar Celarčeve Ano Medved in Gorazda Kalana – intezivista v programu otroške srčne kirurgije.

Samo Fakin bo pred komisijo kot nekdanji minister in predsednik ZZZS-ja v času, ko se je pričel »razpad« programa otroške srčne kirurgije pričal v petek, ko bosta pred komisijo zaslišana še v.d. direktorja NIOSB Brane Dobnikar in član sveta inštituta Andrej Robida.

Tudi tokrat bo zanimivo videti ali se bodo zaslišane priče spomnile zakaj je prišlo do tako neuspešnega projekta kot je ustanovitev NIOSB-ja, ki v praksi nikoli ni v popolnosti nikoli zaživel.

M.I.