Se nam leta 2020 obeta razkroj plačnega sistema?

Foto: pixabay.com

V sredo je Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) pripravilo konferenco z naslovom »Minimalna plača po 1. 1. 2020 – posledice v kolektivnih pogodbah in podjetjih«. Na konferenci so ponovno opozorili na nepredvidljive posledice novele zakona o minimalni plači za podjetja, bojijo se tudi razkroja plačilnega sistema. Ministrica za delo Ksenija Klampfer trdi, da ne bo temu tako, a gospodarstveniki ji ne verjamejo.

Marjan Trobiš predsednik ZDS je poudaril, da delodajalci niso bili vključeni v odločanje o lani sprejeti noveli zakona o minimalni plači in jim je zato ostalo zelo malo oz. nič prostora, da se prilagodijo spremembam. Novela namreč nadpovprečno zvišuje stroške dela, povzroča uravnilovko oziroma delodajalcem jemlje moč nagrajevanja.

Trobiš je še povedal, da argumenti vlade in poslancev, da je to priložnost za prestrukturiranje gospodarstva ne »pijejo vode« in prestrukturiranja ni mogoče izvesti čez noč. Prav tako je prepričan, da se odločevalska stran ne zaveda vseh posledic sprememb.

S temi besedami se je strinjal tudi Jože Smole sekretar ZDS. Omenjena novela bo po njegovo prinesla »enormne dvige« v posameznih podjetjih, kar lahko ima velike posledice predvsem v delovnointenzivnih podjetjih, kjer stroški dela predstavljajo tudi več kot 50 odstotkov vseh stroškov. S težavami se lahko srečajo tudi podjetja, ki nimajo zaposlenih z minimalno plačo, a imajo pogodbene partnerje kjer delavci prejemajo minimalno plačo. Z omenjeno novelo vse bolj kaže, da bo prišlo do razkroja plačnega modela je še prepričan Smole.

Ministrica za delo sicer navaja, da je takšna ureditev pogoj za zagotavljanje zadostnega števila zaposlenih za slovenska podjetja, ker bi po njeno še sedaj delavci na severovzhodu hodili na delo v Avstrijo, zaradi boljšega plačila.  Seveda se ministrica v svojem govoru ni nikjer dotaknila razbremenitve plač, kar bi delodajalcem omogočalo zvišanje neto plač svojih zaposlenih.

Vir: STA