Šokantno: V kleti kmetije odkrili očeta in njegovih pet otrok

Foto: Reuters

V članku “Klicali so ga Avstrijec Josef, otroke iz njegove kleti so odpeljali na skrivno lokacijo”, avtorja S.R., objavljenega na svet24.si lahko beremo, da so blizu nizozemske vasi Ruinerwold so našli kmetijo v kleti katere so naleteli na šokanten prizor: očeta in njegovih pet polnoletnih otrok.

Ruinerwold leži na severovzhodu Nizozemske in ima okoli 3.000 prebivalcev. Nedaleč od vasi – 100 metrov se za drevesi in visoko ograjo skriva kmetija, do katere je mogoče dostopati preko mostu, ki prečka kanal. Pred dnevi je v vaško gostilno vstopil 25-letni fant, ki je krčmarju pojasnil, da je sam zbežal in hkrati prosil za pomoč, ker na kmetiji živi še pet njegovih sorojencev. Na kraj dogodka je nemudoma prišla policija, ki je na kmetiji z urejenim vrtom, kozo in gosmi, sredi dnevne sobe našla skrivno stopnišče. Stopnišče je vodilo v klet, kjer so našli oslabljenega na postelji ležečega očeta, ob njem pa pet otrok starih med 18 in 25 let, ki so v zadnjih devetih letih le izjemoma uzrli dnevno svetlobo.

V povezavi s tem naj bi po poročanju medijev aretirali 58-letnega avstrijskega državljana, ki je bil najemnik kmetije in je tam prebival večino časa ter opravljal razna opravila. Šlo naj bi za 58 – letnega Josefa B. z Dunaja, ki je tesar in priložnostni delavec. Na Nizozemsko se je preselil leta 2010, domačini so ga klicali »Avstrijec Josef«, je poročal avstrijski Kronenzeitung. Neki domačin je za nizozemski medij povedal, da je na kmetiji videval samo Josefa in nekaj živali ampak nikoli drugih oseb ali otrok. Tudi lokalni poštar naj bi navajal, da na kmetijo še nikoli ni odnesel nobene pošte. Josef naj bi kmetijo obiskoval dnevno, do vaščanov je bi na splošno prijazen, v kolikor pa se je kdo približal kmetiji je postal »popadljiv« in odrezav ter je takšne ljudi odgnal. Njegova oprema je bila med drugim tudi daljnogled s katerim naj bi pogosto opazoval okolico.

Foto: Reuters

Policija je v teh dneh potrdila, da Josef ni oče najdenih otrok, zato družinska povezava najemnika in najdenih oseb ostaja neznanka.

Nizozemska policija je Josefa tudi aretirala, a ta ne želi sodelovati z njimi. Krčmar, ki ga je 25-letni fant prosil za pomoč je za Das Bild povedal, da je fantu ime Jan in mu je le-ta razlagal tudi o neki nenavadni veri, kateri naj bi pripadali. Med drugim naj bi verovali, da jim dnevna svetloba škoduje. Družina naj bi v kleti čakala na »sodni dan«, nekateri od najdenih otrok pa naj niti ne bi vedeli, da obstajajo še drugi ljudje.

Primer močno spominja na avstrijsko grozljivko, kjer je danes 84-letni Josef Fritzl v kleti kar 24 let zadrževal svojo hči in jo tudi spolno zlorabljal. Ali gre v tem primeru za spolno zlorabo otrok, še ni znano. Za otroke niso vedele niti oblasti v De Woldenu, ker niso bili zavedeni v nobeni evidenci, je povedal tamkajšnji župan. Oblastem je znano le-to, da je njihova mati umrla pred leti.

Zaradi skopih informacij policije še ni znano kakšno je zdravstveno stanje otrok, prav tako ni znano v kakšnih pogojih so v kleti živeli in v kakšnem stanju so jih našli. Opravili naj bi zdravniški pregled, sedaj pa bodo deležni ustrezne oskrbe in so nameščeni na skrivni lokaciji.

Foto: Reuters

Članek “Klicali so ga Avstrijec Josef, otroke iz njegove kleti so odpeljali na skrivno lokacijo” je dosegljiv tukaj: https://novice.svet24.si/clanek/novice/crna-kronika/5da6ccccb578e/foto-klicali-so-ga-avstrijec-josef-otroci-domnevno-niso-njegovi-odpeljali-so-jih-na-skrivno-lokacijo